Luftpistolen som användes vid hotet hade för låg anslagsenergi för att betraktas som ett vapen, utan räknas i stället som en vapenattrapp. FOTO: NFC/Förundersökningsprotokollet

Pistolhot avslutade bröllopsfestligheter

HÄSSLEHOLM Ett bröllop i Sösdala fick ett våldsamt efterspel på centralstationen i Hässleholm när de båda familjerna möttes.
Under tisdagen gick målet upp i tingsrätten, med två brödrapar på var sin sida av rättssalen.

Det blev inget klang och jubel, utan tvärtom pistolhot och polissirener som kvällsunderhållning efter bröllopet. När familjerna träffade på varandra på tågstationen utbröt tumult, och en då 15-årig ung man drog fram en pistol.
Den äldre av de målsägande bröderna hade gift sig under dagen. Innan de begav sig från Sösdala till Hässleholm ska de ha blivit uppringda av brudens bröder och brudgummen ska ha hotats till livet. Det ska nämligen bara ha varit brudens pappa som varit för giftermålet. Den yngre av de målsägande bröderna ringde polisen för att anmäla hotet, men språksvårigheter gjorde att polisen inte förstod vad hotet gällde. Drygt en timme senare kallades de ändå till tågstationen.

I polisförhör från tidigare i år sa båda de tilltalade bröderna att de var emot giftermålet. I tingsrättsförhandlingarna hävdade de tvärtemot att de visst var positiva till bröllopet. De hade åkt från Malmö till Hässleholm för att fira, men sedan vilseletts genom att inte få någon klar adress på var bröllopet skulle stå. Därför rörde de sig runt i Hässleholm för att leta, fram tills de på kvällen gav upp för att åka hem till Malmö. Tillbaka på tågstationen i Hässleholm träffade de på brudgummens familj.
Brudgummens bror ska ha kastat en cykel på brudens mamma, och sedan utbröt ett stort slagsmål. 15-åringen tar fram en leksakspistol, men den slås ur hans hand, och sedan försvinner brudgummens familj från platsen för att hämta polis.

15-åringen, som nu hunnit bli 16, berättade för tingsrätten att han hade med sig pistolattrappen för att han tidigare utsatts för mordförsök.
Hans äldre bror, nu 18 år, hävdade att han inte kände till att lillebrodern hade med sig leksakspistolen.
Dessutom menade han att om meningen med resan varit att avstyra bröllopet så skulle de varken tagit med sig mamma eller syster till Hässleholm, och inte heller en leksakspistol.
Polisens provskjutning gjorde gällande att pistolen hade så liten kraft att den inte är att betrakta som ett vapen.
Brudgummen sa emellertid att han trodde att det var ett riktigt vapen som riktades mot honom och hans bror.

Brudgummen och hans bror hävdar också att det inte fanns någon cykel inblandad. I stället var det brudens bröder som gick till angrepp. Den äldre av de tilltalade drog fram pistolen och gav den till den yngre. Därefter ska pistolen riktats mot huvudena på brudgummen och hans bror, med tillhörande mordhot. Dessa ska då ha fruktat för sina liv, fram till att en svåger lyckades övermanna pistolhotaren och slå pistolattrappen ur hans hand.

Åklagaren menade att den äldre av de tilltalade bröderna skulle dömas för misshandel, och att båda bröderna skulle dömas för grovt olaga hot. Målsägarbiträdet yrkade dessutom på skadestånd på 15 000 respektive 10 000 kronor till de hotade bröderna.
De båda tilltalade nekade till anklagelserna, och kring pistolattrappen hävdade den yngre av de tilltalade nödvärn.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...