En gång socialdemokrat – alltid socialdemokrat

Varför går ”gamla socialdemokrater” över till Sverigedemokraterna, som väljarundersökningar visar? Den frågan kan jag grunna mig fördärvad över, särskilt om det gäller personer som jag känner. Jag kan ligga vaken i timmar utan att kunna släppa tanken.

Personligen har jag aldrig röstat på något annat parti än Socialdemokraterna och jag kan inte tänka mig att svika partiets eller mina sedan länge bortgångna föräldrars ideal som dom överförde till mig. En gång socialdemokrat alltid socialdemokrat, om man så vill.
När jag samtalar med, vad jag i min enfald trodde vara trogna och ”säkra” socialdemokrater, får jag ofta höra att det är andra tider nu, mycket har förändrats de senaste åren och årtiondena.

När det gäller värderingar menar jag att de inte blir för gamla. Vad som är rätt och fel ändrar sig inte över tid, begrepp som rättvisa och solidaritet är enligt min mening tidlösa. De värderingar jag fick hemma av mina föräldrar sitter i och gäller än idag, årtionden efter deras bortgång. Föräldrarna blev gamla och jag har nått ålderns höst. Men värderingarna blir inte för gamla.

Sedan kan jag fråga vad är det som Sverigedemokraterna i sak kan göra bättre än Socialdemokraterna. Kom med exempel, säger jag och då går ofta ickesvaret ut på att vederbörande är besviken på Socialdemokraterna, att pensionen är för låg, att flyktingar får gratis tandvård, att kriminella invandrarungdomar får härja fritt. Och så landar det till slut i en enda sak; vi har tagit emot för många invandrare. Därför Sverigedemokraterna.
Knepigare blir det när jag frågar om det är för många invandrare som arbetar i sjukvården, som läkare, sjuksköterskor eller undersköterskor. Eller i hemtjänsten.
Eller som busschaufförer eller i restaurangbranschen eller som bilbyggare på Volvo eller som fastighetsskötare.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du haft många smeknamn?

Loading ... Loading ...