Irene Nilsson, Lena Wallentheim och Joachim Fors har lätt att hålla sig för skratt efter valet där de tappade fem mandat i kommunfullmäktige. Foto: Stefan Olofson/Arkiv

Flyktingfrågan blev nedgången för S

Hässleholm Det går trögt för socialdemokraterna på upploppet till valdagen. Aldrig har opinionssiffrorna varit så låga.
– Det är bara att konstatera att vi var dåliga i början på att ta diskussionen om flyktingar och integration.

Lena Wallentheim, kommunens ledande S-profil som aspirerar på kommunalrådsposten igen, suckar när hon nämner Sverigedemokraternas stora framgångar bland Socialdemokraternas kärnväljare.
– Vi har en politik som värnar skolan, omsorgen, vården, jobben och bostäder. Vi gör hela tiden reformer för gamla och unga. Nu har vi problem med integrationen och det enda vi kan göra är att ta hand om dem som vi har tagit emot. Tyvärr får vi inte ut det till väljarna, förklarar Lena Wallentheim.

På onsdagen presenterade partiet sitt valmanifest. Det innehåller traditionella socialdemokratiska satsningar på infrastruktur, utbildning, omsorg, fritid och miljö.
Med vid presentationen
var Irene Nilsson, s- ordförande i kommunen och Joachim Fors. Tunga namn i kommunpolitiken.
– Vi har många flyktingar och svårt med integrationen. Vår prio för detta är jobb, bostad och skola. Utbildning leder till jobb som ger inkomst till att betala hyra. Det finns en tröghet i systemen som gör att det går för långsamt för många att få en plattform i samhället. Vi behöver fylla på arbetskraften och därför är det viktigt ta bort hinder, säger Irene Nilsson.
En stor utmaning är skolan med många fler elever, som ska få plats och en stor brist på platser i förskolan.
– En orsak är de många nyanlända som kommer till Hässleholm och som vi ska ta hand om. Vi står inför stora investeringar i fler och nya förskolor. Precis som i de flesta andra kommuner har vi brist på lärare. Alla kommuner krigar om lärarna och vår möjlighet att attrahera dem hit är att vara en bra arbetsgivare, säger Joachim Fors.
Bra lön och goda arbetsvillkor är en morot i kombination med partiets centrala löften om fler lärarassistenter i skolan, som ska ge mer tid över till lärarnas pedagogiska uppgifter.

Som gammal ”kommunalare” vet Lena Wallentheim att hälsosamma scheman, minskad helgtjänstgöring och slopade delade turer är mycket viktiga frågor för alla som jobbar i omsorgen.
– Vi la in pengar till det i vår budget, som inte vann gehör. Något måste göras nu och vi vill ta de första stegen i den här processen, säger Lena Wallentheim.
Kraven har diskuterats i flera decennier och drivits av S lika länge.
– Till stor del handlar det om finansiering. För att klara reformerna måste vi få ökade generella statsbidrag, menar Lena Wallentheim och är kritisk till att kommunen även får ta ett större ansvar för ordning och säkerhet.
Kommunen kan inte ta ansvar för kommunala poliser, betonar hon.
– Vi anställer ordningsvakter, men det är statens ansvar och därför måste vi sätta press uppåt.
Reformviljan är stark och utmaningarna är stora. Både på kort och inte minst lång sikt ökar kostnaderna väldigt mycket för kommunen.
Men någon skattehöjning finns inte med i valmanifestet för nästa år.
– Vi gör prioriteringar, förklarar Irene Nilsson.
Vad som eventuellt kan tänkas prioriteras ned, eller rent av bort, finns inget svar på nu.
Manifestet har förankrats hos föreningens 380 medlemmar.

Dagens fråga

Har du sett vildsvin i det vilda?

Loading ... Loading ...