Nicke Borg spelar på Äskebergafestivalen på lördag med sitt soloprojekt Homeland. Foto: TT
Detsamma gör Va Rocks! som består av Ida S Vollmer, Frida Rosén och Klara Wedding.Foto: Jörgen Rasmusson

Nicke Borg till Äskeberga

Med Va Rocks! och Nicke Borg som dragplåster hoppas Äskebergafestivalen på stor uppslutning på lördag.
– Vi har vuxit för varje år, säger Håkan Bygdö, om festivalen som ännu väntar på sitt stora publika genomslag.

Det som började för fem år sedan, i skogarna fyra kilometer utanför Hästveda, som en festival tänkt för alla i bygden som ville lyssna på bra musik utan att behöva åka till storstaden har år efter år blivit allt mer omfattande. Inte minst har tyngden hos de bokade artisterna ökat.

I år har festivalen lockat till sig sina största namn hittills. Nicke Borg, som vanligtvis turnerar världen över med Backyard Babies, kommer med sitt soloprojekt Homeland.
Hårt rockande Va Rocks! som snart åker på turné till Tyskland och Wales, spelade på Äskebergafestivalen redan förra året, men kommer tillbaka i år igen.

Rexoria, Erik Hörberg Band, Bad Combination och Voodoo Club fullbordar lineupen.
– Va Rocks! avslutade festivalen förra året och gör detsamma i år, säger Håkan Bygdö, som var med och drog igång festivalen, som beskriver sig själv som ”Skånes Woodstock” och dit hela familjen är välkommen.

Tanken bakom festivalen är att den ska vara lantlig, öppen för alla, gammal som ung, och att publiken ska komma artisterna nära.
Scenen byggs upp i portarna till en maskinhall och publiken håller till framför, bara ett par meter från artisterna.

En annan programpunkt under dagen Håkan Bygdö gärna vill framhålla lite extra är ÄSCH, Äskeberga Song Concept Hästveda, som är en slags öppen scen för unga musiker. Tre akter har anmält sig i år och de spelar på eftermiddagen.
– ÄSCH är jätteviktig för oss och den genomför vi i samarbete med Studiefrämjandet, säger han.

Festivalområdet, som även rymmer hantverkare, försäljare och en spådam (!), öppnar klockan 12 på lördag, den 25 augusti, och festivalen pågår sedan till midnatt.
Biljetter går både att förköpa och att köpa i entrén och max antal besökare är satt till 350.

×