Annons

Ser­vera svenskt kött är inte all­tid så lätt

Opinion Det är svårt för re­stau­rangerna att servera svenskt. De­ras gros­sister le­ve­rerar mest ut­ländskt kött.
Opinion • Publicerad 22 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Köp svenskt kött är en van­lig upp­ma­ning de här dagarna, ef­ter att hela svenska folket upp­märk­sammat den pre­kära si­tua­tionen för svenska bön­der, som re­dan börjat an­vända vin­ter­fo­dret till djuren som egent­li­gen skulle ätit färskt gräs.

Svenska kon­su­menter prio­ri­terar re­dan svenskt kött i bu­tikerna. För­ra året ökade an­delen svenskt kött av den to­tala kon­sum­tionen, och allt fler har blivit med­ve­tna om att den svenska kött­pro­duk­tionen sker på ett sätt som är mer gynn­samt både djuren. Inte minst är den svenska an­ti­bio­ti­ka­an­vänd­ningen till djur den lägsta i Europa.

Annons

Svenska kom­muner och lands­ting har ock­så blivit bättre på att köpa svenskt. Nya upp­hand­lings­reg­ler in­ne­bär att det är god­känt att ställa krav på köttet som mot­svarar de krav som svensk lag­stift­ning kräver av bön­derna som föder upp svenska kött­djur. Det har gjort att många kom­muner nu till minst 90 pro­cent köper en­bart svenskt kött, när det handlar om ren rå­va­ra. För fär­dig­mat är det säm­re.

Ännu svårare verkar det vara för re­stau­rangerna. De­ras gros­sister le­ve­rerar mest ut­ländskt kött.

En­ligt en sam­man­ställ­ning från Naturskyddsföreningen (någ­ra må­nader gam­mal, så för­hopp­nings­vis har siff­rorna ändrats i som­mar) va­rierar im­port­an­delen mel­lan 55 och 90 pro­cent för de olika gros­sisterna. Hög an­del ut­ländskt allt­så.

Det går stick i stäv med kon­su­menternas öns­ke­mål – och med öns­ke­målen att stötta ut­satta bön­der ge­nom att äta svenskt kött.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons