Att kunna sitta tyst och stilla och vänta tålmodigt är nyckeln till att lyckas med jakten. Foto: Jakob Hydén
Vildsvin gillar majs och återkommer gärna till platsen. Foto: Jakob Hydén
I skogen finns också kronhjort, dovhjort, rådjur och älg. Foto: Jakob Hydén
Hemma på gården sitter blandade troféer på väggen. Foto: Jakob Hydén
Morgonsolen bränner bort de tidiga dimslöjorna. Foto: Jakob Hydén
Från gömslet till åtleln är det bara 30 meter. Foto: Jakob Hydén
Thommy Göransson har egna marker att jaga på. Foto: Jakob Hydén
Den obligatoriska kniven är av märket Buck. Foto: Jakob Hydén

På pass i gryningen – för att fylla frysboxen

På landet I Skåne finns drygt 18 000 aktiva jägare. En av dem är Thommy Göransson som jagar på egna marker i Sjöbo kommun.
– Jag jagar efter frysboxens behov, konstaterar han.

Allt fler kvinnor tar jägarexamen
Med aktiva jägare menas jägare som har löst ut ett statligt jaktkort. Det är ett bevis på att man betalt viltvårdsavgiften, vilket ska betalas av alla som jagar.
I Sverige löstes förra året drygt 250 000 sådana här kort, i Skåne cirka 18 900. Det är en nedgång från 2016 med 5,9 procent.
En majoritet av jägarna är män, men antalet jagande kvinnor växer.
Antalet personer som tog jägarexamen förra året var 12 800. Lite mer än var femte av dem var kvinnor.

Det är tidig morgon med kvardröjande dimslöjor över de öppna markerna. Himlen är ljust blå och luften ännu frisk efter natten. Stigen svänger av in i skogen och Thommy Göransson går med vana steg mot sitt gömsle. Det ligger i en dunge av alträd vid en liten fuktig sänka.

Han stannar till vid ett träd och tittar på marken runtomkring. På trädet syns en stor svart fläck med tjära.
– Alla djur har vissa bra sinnen. Vildsvin har bra hörsel och bra luktsinne. De tycker om tjära och söker sig gärna till ett sånt här träd och gnuggar sig mot det när det kliar i pälsen, förklarar Thommy Göransson.
I tjäran på trädet syns också strån från päls. På marken nedanför finns klövspår och en del majskorn. Spåren visar enligt Thommy Göransson att det är ett ensamt, stort djur som rört sig här i natt och då är det sig troligtvis en galt. Majsen kommer från en fastspänd dunk vid sidan om trädet.

– Alla djur är bekväma. Hittar de ett område med mat så vill de vara där. Djuren tycker om majs och det finns i naturen. Jag åtlar inte med prinsesstårta, utan jag vill att det ska kännas riktigt. Ett vind- och regnskydd tycker jag ändå är en lyx man kan få unna sig. När jag sitter på pass i mörkret så hör jag det rasslande ljudet från dunken när de välter omkull den.
Gömslet är bara 30 meter bort. Det känns nära.
– Jag tycker om det. Du sitter mitt i naturen. Djuren går förbi dig och du har full kontakt med dem. Sen skjuter du om du vill.
Avslöjas du inte av lukten?
– Nej. Här blåser ofta sydväst, så det är rätt riktning. Jag har lite tjära här också. Det tar bort eventuell människolukt. Men det är klart, jag kan ju inte ha Lagerfeldts rakvatten på mig. Mest handlar det om att kunna sitta tyst.
Är det farligt att vara så nära?
– Nja, kanske. Vissa som varit här tycker att det är för nära. De vill var 70–80 meter bort. Man får vara lite på sin vakt. Men det ska man ju vara när man sitter på pass.
Förutom vildsvin finns det även kronhjort, dovhjort, rådjur och älg i skogarna häromkring. Vinden rör lite i trädtopparna och man hör fågelkvitter. När inte myggen stör är det en meditativ plats. Men Thommy Göransson jagar inte bara för kontemplationens skull.

– Detta kanske retar en del, men jag för min del säger inte att jag nöjer mig med att bara få sitta ute i skogen för mig själv en stund. Då hade jag inte behövt ta med mig mitt gevär. När jag är ute vill jag fälla ett byte också.
Thommy Göransson jagar med ett winchester 308-gevär.
– Jag uppfattar det som perfekt för att jaga men inte skjuta sönder.

Skottet ska träffa bakom frambenen och så en bit upp på kroppen. När djuret är fällt sätter han sakta ner bössan och tar fram kaffetermosen och äter kanske en smörgås. Det ger djuret tid att förblöda. Går man fram för snabbt, innan det dött, kan det skadade djuret bli skrämt, rusa upp och försvinna. Efter kaffet går han fram mot kroppen med geväret laddat och petar till det med foten för att försäkra sig om att det inte lever.

Thommy Göransson passar aldrig det fällda djuret vid åteln, utan släpar hem det till gården. Sen tar det lite mer än en timme att flå och ta ur djuret.
Vilket är det bästa ögonblicket under en jakt?
– Det är när man sitter här och väntar. Allt är fixat och klart. Man hör kanske prasslet från en grävling. Så ser man vildsvinet. Sen går allt automatiskt.

 

Allt fler kvinnor tar jägarexamen
Med aktiva jägare menas jägare som har löst ut ett statligt jaktkort. Det är ett bevis på att man betalt viltvårdsavgiften, vilket ska betalas av alla som jagar.
I Sverige löstes förra året drygt 250 000 sådana här kort, i Skåne cirka 18 900. Det är en nedgång från 2016 med 5,9 procent.
En majoritet av jägarna är män, men antalet jagande kvinnor växer.
Antalet personer som tog jägarexamen förra året var 12 800. Lite mer än var femte av dem var kvinnor.