Annons

Bred bo­stads­re­form be­hövs

Krönika Här är någ­ra för­slag som bör ingå i en bred bo­stads­po­li­tik.
Opinion • Publicerad 23 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Bo­stads­po­li­tiken de­bat­teras näs­tan inte alls i årets val­rö­rel­se. Nå­gon kom­men­terade det med att det är tur, för då kan­ske par­tierna kan göra upp om en bo­stads­po­li­tisk re­form ef­ter valet, utan att ha låst sig före.

Det råder bo­stads­brist i näs­tan alla landets kom­muner, inte bara i stor­städerna. Där­för borde bo­stads­po­li­tiken egent­li­gen vara en het fråga i val­rö­rel­sen. För ung­domar är den in­tres­sant, men bland väl­ja­rna i stort sett är det inte en hög­prio­ri­te­rad fråga. Där­för är det lätt för par­tierna att glida un­dan. De får inte fort­sätta und­vika bo­stads­po­li­tiken ef­ter valet, för pro­blemen är akuta, trots – el­ler kan­ske just där­för – att rän­tan är så låg och har varit det länge.

Annons

De senaste åren har bo­stads­byg­gan­det ökat var­je år, se­dan 2012 med 27 pro­cent. Men i år har trenden brutits. För­ra året på­börjades drygt 34 000 bo­städer, i år bara 31 000.

Sam­ti­digt har pris­ut­veck­lingen, som varit dra­ma­tisk i flera år brutits, främst i Stock­holms­re­gio­nen. Så­väl bo­stads­rätter som vil­lor har sjunkit i pris det senaste året, men bort­sett från i Stockholm där pris­fallet är åtta pro­cent för båda ka­te­go­rierna, är det bara nå­gon el­ler ett par pro­cents pris­fall. Efter­som priserna ökat så kraf­tigt ti­digare – det handlar om en un­ge­fär­lig för­dubb­ling på tio år i Stockholm – är pris­ned­gången sund.

Det är inte bara de sjunkande bo­stads­pri­serna utan ock­så de orim­ligt höga bygg­kost­naderna som ligger bak­om att byg­gan­det bromsats upp.

An­ders Sund­ström, som lett Hy­res­gäst­fö­re­ningens bo­stads­del­e­ga­tion, kon­sta­terar att ”kost­naden för att bygga bo­städer jäm­fört med an­nan va­ru­pro­duk­tion i Sverige är ex­tremt hög”. Det är den även jäm­fört med andra länder, 30-40 pro­cent högre än i Tysk­land el­ler Frank­ri­ke.

Här är någ­ra för­slag som bör ingå i en bred bo­stads­po­li­tik:

0 Minska de­talj­re­gler­ingen av byg­gan­det så långt det går utan att komma i kon­flikt med mil­jö- och sä­ker­hets­be­gräns­ningar. Re­glerna är kost­nads­dri­van­de.

o Be­gränsa bygg­kost­naderna ge­nom att öka kon­kur­rensen inom bygg­sek­torn. Det kan blir lättare med fär­re re­gler.

o Hy­res­re­gler­ingen måste luckras upp mera, för att byggande av hy­res­rätter ska bli mer in­tres­sant.

o Kom­munerna måste bli mer ak­ti­va i sin mark­po­li­tik, så byg­gan­det ökar. De som inte bygger inom rim­lig tid bör bli av med sin bygg­rätt, och krav måste ställas på att även bil­liga lä­gen­heter byggs.

o Unga har li­ten chans att få låna till en bo­stad i stor­städerna. Ett skatte­gynnat bo­spa­ran­de för unga bör in­föras snarast.

Annons

o Re­for­mera fas­tig­hets­be­skatt­ningen. Se­dan fas­tig­hets­skatten av­skaffades och ett tak in­fördes be­talar inte äga­ren till en lyx­vil­la för 20 mil­joner i Dan­de­ryd mer i fas­tig­hets­av­gift än den som äger ett or­di­närt rad­hus i Häss­le­holm el­ler La­holm. Taket för av­giften bör höjas.

o Rän­te­av­dragen bör be­gränsas, men efter­som det främst är unga fa­miljer som ny­li­gen köpt sin bo­stad som drar nytta av av­draget måste det ske med för­sik­tig­het och lång­sik­tigt.

o Flytt­skatten (re­a­vinst­skatten) måste sänkas kraf­tigt för att få ökad rör­lig­het på bo­stads­mark­naden.

Det mesta av det­ta bör vara med i en bo­stads­po­li­tisk re­form. Myc­ket är kon­tro­ver­si­ellt så det be­hövs en bred upp­gö­rel­se. Vågar par­tierna?

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons