Sten-Pers kompressor från 1930 visas upp i nyrenoverat skick för första gången på lördag. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Per Persson, Sten-Per, i arbete med att röja sten. Bilden är överlämnad av Sten-Pers son Lars-Göran.
Håkan Andréasson och Östen Krantz som har varit med och renovera kompressorn från 1930. En maskin och samtidigt ett stycke lantbrukshistoria. Men hjälp av denna röjdes sten med statliga bidrag för att få fram mer åkermark. I händerna håller en bild som visar när ”Sten-Per” arbetar med maskinen ute i markerna. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Atlas-Diesel blev senare Atlas-Copco.
Ånglokomobilen är nybesiktigad och kommer att luftas på lördag.
Håkan Andréasson och Östen Krantz.
Teknik så långt ögat når. Bortom mätarna skymtar Östen Krantz bil av märket Hillman från 1966.

Nyheter från stenbrytartiden

BJÄRNUM Sten-Pers gamla kompressor från 1930. Där har ni Teknikens dag stora nyhet för året när evenemanget öppnar i hembygdsparken på lördag.

I över ett år har några entusiaster i Bjärnums fornminnesförening arbetat med kompressorn och den tillhörande Scaniamotorn i Bjärnums stålprodukters lokaler.
Jobbet har gjorts från grunden.

Kompressorn från Atlas-Diesel är i sig ett stycke lantbrukshistoria. Per Persson, Sten-Per kallad, använde kompressorn till att driva en stenborr som användes för att röja sten ur bland annat det nordskånska åkrarna.
– Staten betalade ut bidrag för att rensa bort sten för att få mer åkermark, kompressorn minner om denna tid. Nu sluts cirkeln, fast på fel sätt. Den mark som omsorgsfullt röjts på sten för att skapa mer åkermark, har såtts igen med gran, säger Håkan Andréassons som är ordförande i föreningen.

Till Teknikens dag är all form av teknik välkommen på lördag.
– Jag vet att här kommer en mopedsamlare med minst 40 mopeder, därutöver blir det bilar, motorcyklar med mera. Ja, vi är faktiskt intresserade av allt som rör sig, säger Håkan Andréasson.
Fornminnesföreningen bullar naturligtvis upp ur sina samlingar. Bland annat ska ånglokomobilen luftas.
Den är för övrigt nybesiktigad.
Jo, ni läste rätt. När tidningen besökte parken på tisdagen, var Magnus Persson från Dekra för att besiktiga maskinen. Att tryckkärl och ventiler är i ordning är av största vikt på en ångmaskin. Annars kan det bli explosion.
– Jag besiktigar också ånglok, berättar Magnus Persson.
Fornminnesföreningen samlingar har alldeles precis ytterligare utökats.

– Vi har fått en donation av en privatperson bestående av 18 veteranmotorcyklar, helt otroligt. De hinner vi dock inte visa nu på lördag, berättar Håkan Andréasson.
På lördag öppnar Teknikens dag för publiken klockan elva och evenemanget pågår till klockan 17.

Den som vill komma och ställa ut behöver inte göra annat än att skicka ett SMS eller ringa till Östen Krantz som ansvarar för Teknikens dag.

Dagens fråga

Tänker du handla något på Black Friday?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×