Hoten mot demokratin är många. Frågan aktualiserades i ett samtal i församlingshemmet i Hässleholm på torsdagen. Här ett exempel på nerklottrade valstugor i Hässleholm. Foto: Stefan Olofson

Politiker diskuterade hot mot demokratin

Hässleholm I vilken värld vill du leva? Det var avstampet för ett samtal som politikerna diskuterade kring i församlingshemmet på torsdagskväll.

Bakom arrangemanget står Equmeniakyrkan, Diakonia, Svenska Alliansmissionen och Bilda, som hålls på flera platser runtom i landet för att diskutera innebörden av demokrati och dess värden.
I Hässleholm var det Pingstkyrkan, New life Church, Missionskyrkan, Svenska kyrkan, FN-föreningen, Röda Korset och Studiefrämjandet, som stod för det lokala innehållet.

Kvällens teman berörde demokratins liv, spänst och dess hot i Sverige.
Kvällen inleddes med en föreställning som presenterades som en läsning av fem Hässleholmsbor som gestaltade fem personers verkliga berättelser om att försvara de mänskliga rättigheterna.
Målet är att få mänskliga rättigheter högre upp på politikers, medias och allmänhetens agenda, öka kunskap och engagemang som ska stimulera till samtal om allas lika värde och rätt.
Berättelserna handlade om fem olika personer i olika länder, som på olika sätt har satsat sina liv och gått i täten för att försvara det fria ordet och ett öppet samhälle.
– Det som förenar dem är modet att stå upp för mänskliga rättigheter i en tid då det blir farligare att göra det, sa Gunnar Götborg från Equmeniakyrkan, som inledde kvällens samtal.
Håkan Nilsson var kvällens moderator när politikerna radade upp sig fram publiken i en fullsatt församlingsgård.

De närvarande politikerna var Agneta Olsson Enocksson, L, Dolores Öhman, MP, Lars Ivar Eriksson, C, Björn Widmark, Folkets Väl, Lena Wallentheim, S, Lars Johnsson, M, Sven lund, SD, Robin Gustafsson, KD, och Bertra Kullberg, V.
Samtalet kretsade till dubbelmoral, där svensk vapenexport ställdes mot vår kamp mot diktaturer och krig och pressfrihet.
Björn Widmark, som är gammal överste med erfarenhet från tjänst i bland annat Ryssland och Asien menar att frågan är mer komplex än så.
– Går det att förbjuda kriminalitet? ja då behöver vi inga poliser. Går det att förbjuda krig? Länder utan militär skapar osäkerhet och blir lätt offer för andra som vill ta makten. Världen ser ut som den gör och om inte vi är med på den marknaden så är det andra som tar över, som Ryssland till exempel, som villkorar vapenförsäljningen med andra krav.

Agneta Olsson Enocksson var bestämd i sin uppfattning:
– Nej vi kan inte sälja vapen och samtidigt hålla en hög humanistisk svansföring i världen.
Sveriges bistånd till fattiga länder är det ingen som ifrågasätter, däremot hur biståndet fördelas och av vem.
– Jag är för ökat bistånd, men det bör följas upp bättre och distribueras av civila organisationer, eller till exempel kyrkan.
Diskussionen gick vidare om att även den svenska demokratin är hotad genom kriminalitet, polarisering och hederskulturer som gröper ur demokratin och tilliten.
En sak är alla eniga om, utan ett starkt civilsamhälle dör demokratin.

Dagens fråga

Drabbades du av torsdagens stora strömavbrott?

Loading ... Loading ...