Arklvbild
Kenneth Olsson, affärsrådgivare på LRF Konsult. Foto: Jakob Hydén

Många är felförsäkrade

På landet Flertalet av landets lantbrukare är felförsäkrade. Siffror pekar mot att det kan vara så många som fyra av fem. Försäkringsexperten Kenneth Olsson tipsar om vad man bör tänka på.

Tips när det är dags att teckna försäkring!
Kenneth Olsson ger tre råd:
Se till att försäkringsbolaget kommer ut till gården.
Missa inte det finstilta och tveka inte att utmana ditt bolag.
Ta för en liten peng kontakt med dem som kan. Det lönar sig!

Att driva lantbruk innebär ofta stora investeringar. Då gäller det att ha rätt försäkringar om olyckan är framme.
Det vet Kenneth Olsson, affärsrådgivare på LRF Konsult. Han minns den egna branden, en höstkväll för 30 år sen, mycket väl
– Man känner en oerhörd frustration när man ser hur lågorna slår upp, konstaterar han.

Det känslan gick inte heller över efter släckningsarbetet. Då började en ny dust med försäkringsbolaget. Trots att Kenneth Olsson var helförsäkrad var det inte säkert att han skulle få ut sina pengar. Bolaget krävde att han skulle visa att han inte varit oaktsam.
Det ledde till en orolig väntan tills polisens utredning gav honom rätt och han fick sina pengar.

– I samband med det började jag att fundera över vad det är folk gör fel. Av de vi kommer i kontakt med är det är bara 20 procent som är rätt försäkrade. Och det stora felet är att man inte vet vad man har. Så jag vill uppmana alla att se över sina försäkringar. Har man exempelvis aktiva byggnader som används är det oerhört viktigt att man ser till att det är fullvärdesförsäkrat, säger Kenneth Olsson.

Han uppmanar också att man ska se över om byggnaderna används så som det sagts i försäkringarna. Är det uthyrt måste det finnas med i försäkringen och tydligt framgå av försäkringsbrevet. Då ska man tänka på att båt, bil och husvagn går på en annan försäkring än byggnaden.
– Är det en arrendegård måste det vara klart vem som försäkrar husskalet och vem som försäkrar inredningen. Här behövs ett tydligt avtal, säger Kenneth Olsson.

Annat att kolla är om nybyggnation rapporterats.
– Tänk att du bestämmer dig för att satsa och köper in en ny tröska. Det i sin tur leder till att du behöver vidga porten för att den ska få plats. Men är det konstruktionsberäknat? Det måste beräknas om något händer. Vi har haft många såna fall.
Efter att branden väl inträffat, uppmanar han andra lantbrukare att göra så som han gjorde direkt efter branden. Det vill säga ingenting.

– Gör så lite som möjligt. När det brann hos mig tänkte jag att jag skulle lägga ner allt. Men gör inte det. Försök att ta det lugnt. Strunta i att jobba med saneringen, den är ändå fullvärdesförsäkrad. Hitta i stället någon som jobbar med rådgivning och kan hjälpa er.

Tips när det är dags att teckna försäkring!
Kenneth Olsson ger tre råd:
Se till att försäkringsbolaget kommer ut till gården.
Missa inte det finstilta och tveka inte att utmana ditt bolag.
Ta för en liten peng kontakt med dem som kan. Det lönar sig!