Annons

Lövin (MP) flyger dyrare än statsministern

Nyheter Klimatminister Isabella Lövins flygresor kostar i genomsnitt 28 000 kronor, visar en granskning av Expressen. Skattebetalarna får ofta punga ut för resor i business class.
Publicerad 24 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I riktlinjerna för statsråds resor står det att man ska resa så billigt som möjligt. Helst i economy class, vilket ska vara normaltillståndet.

Bland landets ministrar sticker klimatminster Isabella Lövin (MP) ut. Den senaste mandatperioden har hennes flygresor kostat skattebetalarna 1,5 miljoner kronor, enligt Expressens granskning.

Annons

Det är dubbelt så mycket som vad statsminister Stefan Löfven (S) flyger för.

Orsaken är att Isabella Lövin ofta väljer att flyga business class. Nästan var fjärde resa under 2017 krävde ett så kallat avvikelsebeslut, något som krävs om en folkvald ska åka till exempel business class.

Ett exempel är då hon tillsammans med partikollegan Gustav Fridolin (MP) besökte FN:s högkvarter i New York 2016.

Fridolins resa kostade drygt 6 000 kronor. Isabella Lövins kostade mer än tre gånger så mycket - cirka 20 800 kronor.

Andra dyra resor har varit en till Tonga för 84 092 kronor, samt en till Japan för 49 430 kronor.

Till sitt försvar så menar Isabella Lövin att det inte är hon personligen som bokar resorna.

– Vi har ju då en policy som handlar om att har man viktiga möten, behöver man vara fräsch, har man långa resor är det motiverat också av säkerhetsskäl för ministrar att man bör sitta i business class, säger hon till Expressen.

Isabella Lövin hävdar i intervjun felaktigt att det inte finns något i resepolicyn som säger hur mycket man får resa i business class, något som Expressens reporter påpekar.

– Där ju så att man beviljas ett sådant tillstånd eller undantag från expeditionschefen som bedömer schemat, och jag har haft ett väldigt stort ansvar att representera Sverige. Utifrån de bedömningarna har regeringskansliet bokat biljetter. Jag har ingen som helst bedömning av vad andra ministrar har gjort, säger Isabella Lövin.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons