Den tidigare L-politikern Muhammed Khorshid. Foto: TT

L-politiker stängs av från samtliga uppdrag

Malmö Malmöpolitikern Muhammed Khorshid stängs av från alla politiska uppdrag. Detta efter att ha skrivit nedsättande om judar på Facebook.

På torsdagen kunde Kvällsposten avslöja hur L-politikern Muhammed Khorshid skrivit grovt antisemitiska inlägg på Facebook 2016.

Kommentaren ska ha skrivits som ett svar på ett inlägg från den turkiske islamisten Idris Yildiz.

”Det finns fortfarande judar och armenier som är lyckliga under den turkiska flaggan. Detta måste ifrågasättas mycket. (…) De enda sanna ägarna till detta land är de muslimer som fallit offer i Canakkale-kriget. Hur många armenier och judar föll offer i militärkuppförsöket?”

På detta svarade Muhammed Khorshid:

”Min käre magister, vi kallar sådana för orena oäktingar.”

Muhammed Khorshids Facebookkonto ska sedan ha raderats i januari månad, strax innan valberedningens förslag fastställdes och där Khorshids namn fanns med på listan.

Han stod då som Liberalernas kandidat till kommunfullmäktige och fick stora bidrag för integrationsprojekt i Malmö.

På fredagsmorgonen meddelade Liberalerna att Muhammed Khorshid stängts av från sitt uppdrag som ersättare i tekniska nämnden och att han inte längre står som kandidat på partiets riksdagslista.

– Detta är chockerande och det är därför som vi hade ett möte i morse för att besluta om det enda möjliga och det är avstängning. Vi har haft en dialog med Muhammed och han är införstådd med att det är det enda rimliga, säger Roko Kursar, ordförande för Liberalerna i Malmö.

– Detta är totalt oförenligt med vår politik, våra ståndpunkter och i vår kamp mot alla sorters extremism och antisemitism. Därför är det omöjligt att aktivt verka i partiet eller för den delen kandidera för partiet.

Trots beslutet så menar Muhammed Khorshid att han är oskyldig. Enligt honom så ska Facebookkontot ha varit falskt och att det inte var han som skrev kommentaren.

Liberalerna ska nu utreda huruvida detta stämmer eller inte.

– Själva skuldfrågan är inte avgjord. Hade han erkänt så hade han direkt blivit utesluten. Nu är han avstängd i väntan på utredning, säger Roko Kursar.

– Muhammed har varit medlem längre än mig. Han har alltid offentligt i sitt arbete inte bara tagit avstånd ifrån utan aktivt motverkat antisemitism och all sorts extremism. Därför är detta särskilt chockerande.