Annons

Regn kan ge äppelrekord

På landet Det varma vädret har gett mycket frukt, men för en riktigt bra skörd krävs det regn under de kommande veckorna.
Österlen • Publicerad 25 augusti 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Förutsättningarna för en rekordskörd av svenska äpplen finns, menar Henrik Stridh, vd för Äppelriket.
Foto: Andreas  Hillergren/Arkiv
Förutsättningarna för en rekordskörd av svenska äpplen finns, menar Henrik Stridh, vd för Äppelriket. Foto: Andreas Hillergren/Arkiv

Äpplena har trivts ypperligt i det varma vädret och prognosen pekar mot en skörd på drygt 15 miljoner kilo äpplen. Förra året blev något av ett mellanår i branschen, men i år har förutsättningarna varit goda för både blomning och pollinering.

– Just nu är det bra med äpplen i träden. Och finns det mycket frukt så är förutsättningarna förstås goda för en fin skörd. Men de kommande veckornas väder kommer bli helt avgörande. Många av våra odlare har bevattning, men på grund av den extrema torkan har det ändå inte räckt till mer än att kompensera. Det har gjort att tillväxten på sina håll inte har varit den bästa, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket.

Annons

– Den ska egentligen ligga mellan 65 och 80 millimeter, är den mindre så är det inte många i handeln som vill ha den och det är ett problem för oss just nu, säger Henrik Stridh.

Under de senaste sju åtta åren har det skett mycket nyplantering av äppelträd. Det är investeringar som nu börjar ge frukt, berättar Henrik Stridh.

Året har också varit förhållandevis skonsamt avseende angrepp av insekter och svampar. Längre norrut har rönnbärsmalen gjort en hel del skada, inte minst i landets villaträdgårdar, men de kommersiella odlingarna i södra Sverige har klarat sig undan.

Jakob HydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons