Förutsättningarna för en rekordskörd av svenska äpplen finns, menar Henrik Stridh, vd för Äppelriket. Foto: Andreas Hillergren/Arkiv

Regn kan ge äppelrekord

På landet Det ser ut att bli ett rekordår för svensk äppelodling. Det varma vädret har gett mycket frukt, men för en riktigt bra skörd krävs det regn under de kommande veckorna.

Äpplena har trivts ypperligt i det varma vädret och prognosen pekar mot en skörd på drygt 15 miljoner kilo äpplen. Förra året blev något av ett mellanår i branschen, men i år har förutsättningarna varit goda för både blomning och pollinering.

– Just nu är det bra med äpplen i träden. Och finns det mycket frukt så är förutsättningarna förstås goda för en fin skörd. Men de kommande veckornas väder kommer bli helt avgörande. Många av våra odlare har bevattning, men på grund av den extrema torkan har det ändå inte räckt till mer än att kompensera. Det har gjort att tillväxten på sina håll inte har varit den bästa, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket.
Den tidigaste volymsorten, Discovery, håller nu på att skördas, och en hel del av frukten är mindre än de 65 millimeter i diameter som brukar anges som ett minimimått.

– Den ska egentligen ligga mellan 65 och 80 millimeter, är den mindre så är det inte många i handeln som vill ha den och det är ett problem för oss just nu, säger Henrik Stridh.
Efter Discovery är det Aroma som står på tur med skörd runt månadsskiftet. Därefter följer Aroma, Cox Orange, Ingrid Marie och de övriga sorterna. Skörden pågår fram till början av november.
– Det är som sagt mycket frukt i träden och om vi bara får lite regn nu under de kommande veckorna så är förutsättningarna riktigt goda. De odlingar som får regn de kommande veckorna kommer få en riktigt fin tillväxt, speciellt de som har lite tyngre jordar. Ett äpple med bra rottryck, vatten och näring kan växa upp till 4 millimeter i veckan i diameter och varje millimeter är viktig, det gör stor skillnad procentuellt.

Under de senaste sju åtta åren har det skett mycket nyplantering av äppelträd. Det är investeringar som nu börjar ge frukt, berättar Henrik Stridh.
– Vi ser effekter av det nu, det börjar bli volym. Vår vision är att öka andelen svenska äpplen i butik. Idag ligger vi i snitt på cirka 30 procent och vi tror och hoppas att vi ska kunna nå upp till 40 eller 45 procent. Och vi känner en väldigt positiv respons från handeln och från konsumenterna. Finns det svenska äpplen av god kvalitet så vill många handla det. Det vi måste jobba hårt med är att bibehålla den goda kvaliteten under 12 månader. Konsumenterna är krassa och så ska det vara.

Året har också varit förhållandevis skonsamt avseende angrepp av insekter och svampar. Längre norrut har rönnbärsmalen gjort en hel del skada, inte minst i landets villaträdgårdar, men de kommersiella odlingarna i södra Sverige har klarat sig undan.
Sammantaget kan man säga att äppleåret så här långt har varit väldigt gynnsamt. Inte minst gäller det äpplenas smak, säger Henrik Stridh.
– Ett år med så mycket sol ger en fantastisk sötma i frukten. Och det är sötman i hög grad som driver på smaken så det är väldigt positivt.