Yngve Sunesson, politisk redaktör på Norra Skåne. Arkivbild

”Väljer vi lagstiftare med förbundna ögon?”

Hässleholm På måndag börjar årets Europaforum i Hässleholm och redan första dagen bjuds det på olika seminarier om både EU:s framtid och de frågor som kommer att vara viktiga de kommande åren.

Klockan 10,30 på måndag förmiddag invigs årets Europaforum av kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Därefter tar veckans seminarier vid där bland annat frågan om vilket EU Sverige vill ha i framtiden diskuteras.
På plats kommer bland annat Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor, att vara tillsammans med bland annat riksdagsledamöter och EU-parlamentariker.

Under eftermiddagen diskuteras frågan om EU:s placering mitt emellan de två presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin.
Klockan 14 är det också dags för seminariet som går under rubriken ”EU-dimensionen i riksdagsvalet”.
Valet är cirka två veckor bort och det är flera som saknar EU-perspektivet i debatten.

En hel del av de frågor som beslutas på EU-nivå berör områden som även kan beskrivas som ”svenska valfrågor”.
Maria Strömvik som är biträdande föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet presenterar projektet ”EU i Riksdagsvalet”.
Därefter blir det en paneldebatt där bland annat Yngve Sunesson som är politisk redaktör för Norra Skåne deltar.

En fråga som ställs under seminariet är bland annat: ”Är det möjligt för en väljare att få en överblick över EU-frågorna samt bilda sig en uppfattning om partiernas syn på dem. Eller är det till och med så att vi väljer våra svenska lagstiftare i Bryssel med förbundna ögon den 9 september.”

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tänker du rösta i EU-valet?

Loading ... Loading ...