Högskoleprovet. Foto: Henrik Montgomery / TT

Högskoleprovet: Regeringen tillsätter utredning om kroppsvisitering

Inrikes Problemet med fuskare under högskoleprovet har funnits i flera år. Senast i april gjorde polisen ett tillslag på flera orter då vårens högskoleprov skrevs. Nu tillstätter regeringen en utredning om att få kroppsvisitera provdeltagarna, enligt Sveriges Radio.

– Det är ju väldigt avancerad utrustning som de här fuskföretagen använder, och det är svårt att upptäcka med blotta ögat, säger Helene Hellmark Knutsson, högskoleminister, till Sveriges Radio.

I våras avslöjades ett omfattande högskolefusk efter att Ekobrottsmyndigheten och polisen gjort ett tillslag mot personer som misstänktes ingå i ett omfattande nätverk under provtillfället i april på flera orter.

Ett nätverk där fusken genomfördes genom att provdeltagare betalat för att få de rätta svaren upplästa i  avancerade hörsnäckor eller dolda mobiltelefoner.

För att få fatt i fler högskoleprovsfuskare har regeringen nu bestämt sig för att tillsätta en utredning för att se över om kroppsvisitering av provdeltagarna bör tillåtas, rapporterar Sveriges Radio.

Det är Universitets- och högskolerådet, UHR, som står bakom förslaget om kroppsvisitering.

Regeringens utredning ska även se över om sekretesskydd för den som tipsar om fusk bör införas.

 

Detta gäller när man skriver högskoleprovet:

Under provtillfället är det endast tillåtet att ha med sig penna, radergummi, överstrykningspenna och linjal – all teknologi är utesluten.

Om det uppdagas att fusk har begåtts kan man straffas med upp till 6 månaders fängelse.

Läs mer: