Fästingen Hyalomma som hittats på tre platser i landet kan bli drygt två centimeter, vilket är mycket större än de fästingar (se bild) vi normalt sett är vana vid i Sverige.Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

Jättefästing hittad i Landskrona

Inrikes Hyalomma, eller även känd som jättefästingen, har påträffats på tre platser i Sverige, bland annat i Landskrona. Fästingen kan bli drygt två centimeter, vilket är betydligt större än den vanliga arten svenskarna är vana vid och den jagar även upp sitt byte. På andra platser där den påträffats har den varit bärare av blödarfeber.

– De är större, aktivare och snabbare. De jagar sina offer och väntar inte på att man kommer förbi. När de är blodfyllda kan de bli två centimeter stora, säger Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU till SVT.

Efter att SVA ha bett allmänheten om hjälp med insamling av fästingar har arten Hyalomma påträffats på tre platser i landet, Nyköping, Koppom och Landskrona.

Arten har påträffats tidigare år i Sverige men det är inte förräns nu man hittat vuxna djur, skriver SVT.

– Tidigare har man hittat fästingen i Sverige på fåglar, samt på en importerad häst från Portugal. I år har man hittat samma art på hästar och det är första gången vi hittat vuxna fästingar, säger Grandi till SVT.

I vanliga fall hittar man arten Hyalomma i delar av Asien, Afrika och södra delar av Europa och en förklaring till att den kommit till Sverige kan vara genom flyttfåglar.

Även om arten påträffats behöver allmänheten inte oroa sig mer än vad man redan gör för de fästingar man är vana vid i Sverige då Hyalomma först och främst sätter sig på större djur. Plus att dess storlek gör att man kommer att märka av en attack.

Utanför Sverige har arten Hyalomma visats sig vara bärare av blödarfeber, men inte heller det är något att oroa sig för säger Giulio Grandi till SVT:

– Vid de enstaka fall av fästingen som rapporterats i norra Europa har man inte sett tecken på blödarvirus, och det finns inte i Sverige.

×