GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kapar köer i vård och spår

Publicerad 26 augusti 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Carl-Johan Sonesson är 40 år och har varit ledamot i regionfullmäktige sedan starten 1 januari  1999.                 
  Arkivbild
Carl-Johan Sonesson är 40 år och har varit ledamot i regionfullmäktige sedan starten 1 januari 1999. Arkivbild

Att så många får vänta så länge på vård är ett systemfel, som moderaterna vill rätta till.

– Vården är väljarnas viktigaste fråga, men tyvärr finns det ingen drivkraft i dag för att kapa vårdköerna, som har blivit dubbelt så långa de senaste fyra åren, säger han.

Vården har aldrig haft så mycket pengar som nu. Flera miljarder har skjutits in i den skånska sjukvården under mandatperioden.

– Något är fel när styret inte får ekvationen att gå ihop. 2 000 ny anställa har tillkommit samtidigt som vårdplatserna har blivit färre. Det rödgröna styret talar hellre om att reglera och ge vård efter behov. För Skånes del handlar det om att vården ska finnas där den behövs, förklarar Carl-Johan Sonesson.

Opinionsläget för Moderaterna i regionen är bekymmersamt. SD har tagit väljare från alla partier där moderaterna och socialdemokraterna har bistått med flest.

– Det finns anledning att dra upp skiljelinjen mot SD. Vi är tydliga med att all vård ska centreras runt patienterna, inte systemen. Moderaterna går till val på att ytterligare två av Skånes tio sjukhus ska drivas privat. Ängelholms sjukhus är lämpligt för entreprenadutsättning. Ett andra sjukhus är aktuellt för privatisering under nästkommande mandatperiod 2022-2026 och då är akutsjukhusen uteslutna, säger Carl Johan Sonesson.

Moderaterna vill att mer vård i övrigt ska utföras av privata vårdgivare.

– Alla sjukhus har långa köer och professionen klagar på detaljstyrning. Vi vet att privata sjukhus och vårdcentraler har kortare köer, så varför inte våga prova under en projekttid på åtta år. Därefter kan vi utvärdera. det kan visa sig att vi kanske inte behöver landstingen med en ny modell, som kan bli unik för svensk sjukvård.

Moderaterna i Skåne har ingen beröringsskräck för Sverigedemokraterna.

– Det håller inte att kalla dem för rasister. Då är 20 procent av skåningarna rasister. Man ska möta SD med sakliga argument. Jag sitter gärna och förhandlar med dem. Det gäller att ha en öppen attityd. Där skiljer jag mig från de andra i alliansen. Vi går till val på ett alliansblock där det gäller att ge och ta. Det är däremot inte aktuellt att sitta i styret tillsammans med SD.

Carl Johan Sonesson tycker strategin att ignorera SD har varit dålig.

– Jag är glad för att Moderaterna har börjat prata på ett annat sätt. Det finns anledning till självkritik hos partierna.

Moderaterna vill även att personalen ska få möjlighet att ta över driften av ett tredje sjukhus.

– Från rödgrönt håll har de felaktigt fått det att framstå som vi vill privatisera sjukhuset i till exempel Hässleholm. Det finns inte på kartan, däremot kan mindre sjukhus som Hässleholm, Landskrona eller Ystad vara lämpliga att drivas av personalen. Att vrida till det med hot om privatisering är bara dålig debatt. Egentligen är det inget konstigt. Det är viktigt att flytta ut makten till dem som står närmast verksamheten, menar han.

Sjukhuset i Simrishamn har drivits av privata vårdgivare i 18 år.

– Det är omtyckt av både personal och patienter och har goda vårdresultat, säger Carl-Johan Sonesson.

Moderaterna vill, till skillnad mot SD och de rödgröna, ha inhägnade sjukhus – gated hospitals – som är vanligt i andra länder.

– Det ökar säkerheten för både personal och patienter. Tyvärr är det inte säkert i dag. Därför vill vi hägna in sjukhusområdena runt de dygnetruntöppna akutmottagningar på de stora sjukhusen samt låta personalen bära kroppskameror.

Alliansen vill ha fler vårdval för skåningarna i vården och moderaterna går längst med ytterligare tio vårdval.

– I de tretton vårdval som infördes när Moderaterna styrde 2006-2014 har, förutom att flytta makt och inflytande till patienterna, även visat sig vara effektiva för att kapa vårdköer. Därför är det ju rimligt att fler drabbade patientgrupper får ökad tillgänglighet, bland annat i psykiatrin och barnsjukvården, förklarar Carl Johan Sonesson.

Skåne är landets viktigaste transitregion med drygt 1,3 miljon invånare. Pendlingen är stor liksom mycket stora mängder gods leds på vägar och järnvägar.

– Den skånska infrastrukturen måste förstärkas. Moderaterna, liksom de andra allianspartierna, vill se tre filer på E6:an från Vellinge till Helsingborg och på E22.an mellan Malmö och Lund Där har kapacitetstaket nåtts och det sker olyckor dagligen.

Standarden måste höjas på vägarna 11,13 och 19.

De kraven står redan hela alliansen och SD bakom.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.