Foto: Carina Johansen/TT

Hur kollas id i täckande slöja?

HÄSSLEHOLM Hur ska man kunna kontrollera identiteten på den som vill rösta i heltäckande slöja? Den frågan ställer en röstmottagare nu till valnämnden efter att inte ha upplevt att han fått några svar under utbildningen som gavs i förra veckan.

– För mig räcker det inte med att ”titta dom i ögonen” som någon sa. Det kan ju lika gärna vara en man, bror eller vem som helst under maskeringen.

Nu ger valnämndens ordförande Christer Caesar (KD) besked. Att bara se ögonen räcker inte:
– Antingen får kvinnan, som jag förutsätter att det gäller här, klä av sig på huvudet och visa ansiktet eller så ska någon som känner henne gå i god för att hon är hon och kunna legitimera sig. Går inte det så får hon inte rösta, säger han.

Frågan har vid tidigare val aldrig vållat några problem, enligt Christer Caesar. Valmyndigheten har dock nyligen fått en liknande fråga. Där blir svaret detsamma: en väljare som inte är känd för röstmottagarna måste legitimera sig och visa ansiktet eller på annat sätt styrka sin identitet. Valmyndigheten påpekar dock också att röstmottagaren ska vara tillmötesgående: personen bör tillfrågas på vilket sätt personen föredrar att visa sitt ansikte. I det fall en kvinna endast vill visa sitt ansikte för en annan kvinna bör detta tillgodoses.
”Om det inte finns någon valförrättare av detta kön i lokalen kan annan frivillig person på plats bistå vid genomförandet av identifikationen” skriver Valmyndigheten.

Frågan om id-kontroller har blivit extra aktuell efter att det visat sig att flera personer sålt sina röster till högstbjudande på internet.
Men att det faktiskt skulle lyckas att gå och rösta med en köpt röst – något som dessutom är straffbart – ser Christer Caesar inte som troligt:
– Det skulle möjligtvis kunna hända men verkar långsökt.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...