Populister måste kunna politiken

I tysk tv intervjuades högerextrema Alternativ för Tysklands partiledare (partiledarskapet delas med Jörg Meuthen) Alexander Gauland. Upplägget var att han skulle få svara på frågor om partiets övriga politik, men inte om migration.
Det är, som vi vet från den svenska debatten, alltid synd om högerextrema politiker på något sätt. De mobbas, utestängs och görs narr av, enligt dem själva och följarna. Tydligen kan högerpopulister trots sin ”hårda tag”-politik själva inte tåla ens den mildaste kritik. Media är en av de största skurkarna. Kritiken mot intervjun, där Gauland kämpade för att svara ens på de mest elementära frågorna om partiets plattform bortom migrationskritiken, har varit massiv och själv hävdar han att den var ”vinklad”. Det är bisarrt att det ska ses som mobbning mot högerextrema politiker att be dem svara frågor på sin egen politik. Kallar man sig Alternatív för Tyskland måste man ha ett alternativ till den av regeringen förda politiken.
Det är extra viktig att ställa frågor om den övriga politiken till enfrågepartier. Det gäller inte bara högerpopulister: Miljöpartiet hade i början av sin verksamhet mycket smalt partiprogram och kämpade med att svara på kritiska frågor om det övriga innehållet.
En intressant debatt ska äga rum i Vellinge 5 september. Sverigedemokraterna och Centerpartiet ska mötas – utan att få lov att prata migration. Vilka politiska skiljelinjer finns när man tar bort det som kanske är den största stötestenen mellan de två, i konkurrens med klimatfrågan?
Det är seriöst av SD att ställa upp och debattera även andra frågor än migration. Partiet är numera så etablerat att man söker makten. Då vill medborgarna veta vad de står i sjukvårds- klimat och lag-och-ordningsfrågan, som väljarna enligt undersökningar inför valet bryr sig mer om än migrationsfrågan.
I rättvisans namn borde Centerpartiet kanske inte få prata landsbygdspolitik.

Dagens fråga

Längtar du efter den första snön?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×