John McCain avled av en hjärntumör några dagar innan sin 82-årsdag. foto: Clair Popkin/HBO via AP/TT
John McCain då han nyss frigivits från sin fångenskap i Vietnam 1973. Foto: AP Photo/Horst Faas, File/TT

Senator John McCain är avliden

Den amerikanska senatorn John McCain har avlidit efter att ha kämpat mot en tumör i hjärnan, rapporterar AFP. McCain blev 81 år.
För bara några dagar sedan rapporterade medier världen över att John McCain valt att avsluta sin medicinska behandling mot cancern.

John McCain var högt respekterad i USA och i världen, även av sina politiska motståndare. Han ställde år 2008 upp i presidentvalet för Republikanerna men förlorade mot Barack Obama.
Den förre presidenten uttalade sig i går: ”Vi står alla i skuld till honom. John McCain och jag var från olika generationer, kom från helt olika bakgrunder och tävlade mot varandra på politikens högsta nivå. Men vi hade båda, trots våra skillnader, en tro på någonting högre – de ideal som generationer av amerikaner och invandrare har kämpat, marscherat och offrat sig för.”

John McCain föddes den 29 augusti 1936 och tog 1958 examen från marinens militärutbildning och följde därmed i sin fars och farfars fotspår. Båda var amiraler.
McCain deltog därefter i Vietnamkriget som stridspilot. Vid en operation över Hanoi i oktober 1967 sköts McCain ner och tillfångatogs av nordvietnameserna och utsattes för tortyr och andra umbäranden.
Han blev fri först 1973 och hade resten av livet fysiska men efter tiden som krigsfånge.

Efter att ha uppnått kaptensgrad i marinen lämnade McCain det militära 1981 och gav sig in i politiken i sin hemstat Arizona.
Han valdes in i senaten 1987 som republikansk ledamot, och omvaldes till senaten hela fem gånger, senast 2016.
McCain var känd för att ibland gå emot sitt parti, och han var starkt kritisk mot valet av Donald Trump som presidentkandidat.

President Trump har ändå uttryckt sin ”högsta sympati och respekt” för John McCain, och beundrat honom som den krigshjälte han blev under Vietnamkriget. Trots erbjudande om att frias nekade nämligen McCain till detta under sin fångenskap hos nordvietnameserna.
John McCain avled på sin ranch utanför Sedona i sin hemstat Arizona, där han befunnit sig under ett antal månader för behandling av sin hjärntumör.