Viktigt att innovatörer stannar i Sverige

Betaltjänsten Izettles grundare Jacob de Geer varnar i en intervju med tidningen Aktiespararen för att det kommer att bli svårt att få dynamiska startupföretag att välja Sverige i framtiden. Han menar att varken den nuvarande eller föregående regeringens näringspolitik har bidragit med någonting som stimulerar den tillväxt inom innovation och teknik som Sverige berömmer sig av.
Sverige är det land som producerat flest ”enhörningar”, (det vill säga techbolag som värderats till över en miljard dollar) per capita. De Geer varnar för att det kan komma att ske någon annanstans i framtiden, eftersom andra länder erbjuder entreprenörer bättre villkor.
Sverige sysslar som vi vet mer med den märkliga metoden att motarbeta jobbskapande småföretagare och sedan dunka sig i ryggen om verksamheten trots detta går vägen.
De Geer menar att det kan bli extra problematiskt, eftersom Sveriges beroende av tung industri som jobbskapare kommer att lämna ett stort vakuum när jobb automatiseras bort, eller när industriföretagens tjänster inte längre efterfrågas.
Inte oväntat tar Jacob de Geer upp regelkrånglet i Sverige som avskräckande faktor, liksom LAS-reglerna, som kan påverka mindre företag negativt. Han nämner bostadsbristen som ett problem för att locka spetskompetens från utlandet. Gissningsvis är inte de bisarra ”kompetensutvisningarna” någon bra reklam heller.
Martina Jarminder

×