Bertil Nilsson, jordbruksjournalist.

Viktigt med bra och nära sjukvård

På landet/Krönika

Söndag eftermiddag under en av högsommarens allra varmaste dagar. Jag är på väg till vårdcentralen Vänhems helg- och kvällsmottagning på Hässleholms sjukhus. Stan ligger het, öde och tyst.
Under tiden tänker jag på den skånska vården. Hur bra det är att även vår småstad – med runt 18 000 – 19 000 invånare – har ett sjukhus med akutmottagning och att här finns flera vårdcentraler. Flexibiliteten blir större, om enheterna är mindre. Tryggheten ökar också.

Omläggningen av mitt skadade ben skulle egentligen ha skett dagen före, på lördagen. Då blev det dock kris med personal. Vänhems chef ringde mig och undrade, väldigt vänligt, om jag kunde komma på söndagen i stället. Det gick bra för min del. Chefen blev glad. Allt ordnades smidigt, tack vare den lilla skalan.
Det satt ett par personer och väntade på akuten. Sköterskan bakom disken jobbade snabbt och effektivt. Jag blev genast anvisad varthän jag skulle gå. En bit längre in fanns ett väntrum. På minuten 14.00, som var den förbokade tiden, blev jag inropad på behandlingsrummet.

En rutinerad och vänlig sjuksköterska tog emot. Hon visste direkt vad som skulle göras med mitt högra ben. En kollega till henne hann också titta in under ett par minuter. Tillsammans var de helt ense. En tredje kvinna gick förbi ute i korridoren. Sköterskorna ropade ett förnamn – och vips befann sig även jourhavande läkare på helgmottagningen inne hos mig.
Hon tyckte, liksom sjuksköterskorna, att jag behövde en omgång medicin. Läkaren lovade fixa ett recept så fort hon fick fem minuter över. Sedan kunde tabletterna hämtas ut på ett kvällsöppet varuhusapotek samma dag. Läkaren tackade för sig och gick med snabba steg ut till nästa patient. Medicinen var klar på kvällen och kuren sattes in, med god verkan. Inne på mottagningen träffade jag två andra bekanta ur personalen. Det kändes tryggt att byta några ord med dessa rutinerade kvinnor i vården. De var genomvarma av allt jobb, men de önskade mig all lycka till. Jag var lugn – men ansatt av värmen – när jag klev ut i stora väntrummet igen. Där satt då ett par ”nya” personer.
Nu var det ännu mer tyst, tomt och hett, än när jag gick in. Även om det på sina ställen var ganska varmt inne på sjukhuset, formligen slog utevärmen mot en, då asfalten låg naken utanför huset. En typisk sommarsöndag i Skånes inland.

På väg hem funderade jag på, hur viktigt det är, att även de mindre orterna och landsbygden har tillgång till god och nära vård – både vardagar och helgdagar. Vi ska inte behöva fara iväg många mil till ett storsjukhus för att få hjälp. Nära sjukvård är ett argument för att våga flytta ut på landsbygden.
Vårdcentralerna kan förfinas ytterligare. Dessa avlastar sjukhusen. En annan väldigt viktig instans är distriktssköterskorna. En hel del landsbygdsbor klarar sig nästan med hjälp enbart av dessa ”allkonstnärer” i vården. Måtte dessa personer aldrig försvinna!
Mitt högerben, då? Jo, det är mycket bättre nu.

Dagens fråga

Har du tagit fram vinterskorna?

Loading ... Loading ...