Annons

Alla ska ha sin egen läkare

Skåne Hon är besjälad av närodlad politik. Som gruppledare för Centern i Region Skåne vill Birte Sandberg att skåningen ska ha rätt till bra sjukvård oavsett var i Skåne den är bosatt.
Publicerad 28 augusti 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Birte Sandberg, är gruppledare för Centern i Region Skåne och har flera tunga uppdrag. Hon och hennes man är lantbrukare på en gård utanför Tomelilla. Maken är kommunstyrelsens ordförande i kommunen. Birte Sandberg räknar med att Centern får fler platser i valet till regionfullmäktige. Foto: Stefan Olofson
Birte Sandberg, är gruppledare för Centern i Region Skåne och har flera tunga uppdrag. Hon och hennes man är lantbrukare på en gård utanför Tomelilla. Maken är kommunstyrelsens ordförande i kommunen. Birte Sandberg räknar med att Centern får fler platser i valet till regionfullmäktige. Foto: Stefan Olofson

– Primärvården är den viktigaste delen i sjukvården vi måste satsa på. Varje skåning ska ha en fast läkarkontakt, betonar Birte Sandberg.

Vårdcentralerna måste få ett ännu tydligare uppdrag att bli den första vägen i sjukvården.

Annons

Nästan 90 procent av regionens resurser används för sjukvård. Resten går till kollektivtrafik, kultur och andra verksamheter.

– Vi behöver få en stor förändring inom den skånska sjukvården där mer sjukvård flyttas från sjukhusen till våra vårdcentraler, förklarar Birte Sandberg.

I Sverige tar primärvården cirka 16 procent av sjukvårdens resurser. Resten är sjukhusvård.

– Primärvården i Sverige ligger långt efter andra länder i Europa. I våra grannländer utgör primärvården en fjärdedel av all vård. Det är vårt mål också. Vi måste dit för att fler ska få vård. Nu belastas sjukhusen av patienter, som egentligen inte hör hemma där, betonar Birte Sandberg.

I dag är det brist på specialiserade allmänläkare på de flesta vårdcentraler.

Vikarier hoppar in, det pusslas och lappas för att hålla näsan över vattenytan.

– Fast läkarkontakt är mycket viktigt. Kommer man till vårdcentralen ska man inte behöva rabbla sin sjukdomshistoria varje gång man träffar en ny läkare. Bara runt hälften av patienterna i Skåne får träffa samma läkare över tiden.

För att nå målet om en läkare på 1 500 patienter krävs, enligt Centern, en stärkt primärvård och satsningar på fler utbildningsplatser för både läkare och sjuksköterskor som vill specialisera sig.

Men det handlar inte enbart om mer resurser och mindre administration och kringsysslor för dem som arbetar i mötet med patienterna.

– Där spelar ledarskapet en viktig roll. På många vårdcentraler drunknar man nästan i patienter, säger Birte Sandberg.

Annons

Centerns lösning är fler närakuter på fler orter i Skåne, för att minska belastningen på akutmottagningarna.

– Primärvårdens roll måste därför stärkas som det första steget in i sjukvårdssystemet oavsett tid på dygnet. Det finns vårdcentraler med kvällsöppet. Primärvården måste kunna möta patienternas behov även utanför vanlig kontorstid, säger Birte Sandberg.

Förutom mer patientanpassade öppettider ska fler vårdcentraler även kunna erbjuda en bredare vårdkompetens.

– Ja, här handlar det till exempel om familje- och äldremottagningar, förklarar Birte Sandberg.

Centern spelar på samma planhalva som de övriga allianspartierna i synen på privata aktörer i vården.

– Vi kan tänka oss fler upphandlade privata aktörer, som gör det möjligt att arbeta förebyggande med patienter som befinner sig i riskzonen för att utveckla livsstilssjukdomar. Mobil vård kan ta hand om fler provtagningar, omläggningar och enklare insatser, istället för att vårdinrättningarna belastas.

Centern har inget emot att lägga ut ett, eller flera sjukhus som drivs av privata aktörer, efter upphandling.

– Men vi måste utvärdera var det i så fall ska bli. Jag ser positiva erfarenheter med sjukhuset i Simrishamn, där driften är upphandlad och lagd på ett privat vårdföretag. Jag har inget emot att personal tar över driften av sjukhus, om det finns intresse och vilja för det, säger Birte Sandberg.

Hon vill även att patienternas vårdval marknadsförs mer offensivt.

– Som patient ska man lätt kunna jämföra olika vårdgivare genom kvalitetsregister där vårdköer, tillgänglighet och kundnöjdhet kan speglas.

Annons

Birte Sandberg bor i en by utanför Tomelilla och är väl bekant med hur svårt det kan vara att pendla till jobbet.

– Superbussar är jättebra, men de får inte ske på hållplatsernas bekostnad. Varje hållplats är viktig på landsbygden. Skånetrafiken måste bli bättre på sin dialog med kommunerna om förändringar i busslinjer och hållplatser. I dag är dialogen ganska ensidig, menar Birte Sandberg.

Hon har själv sett hur hållplatser plötsligt har försvunnit där superbussar tillkommit.

‑ Det är väl inget som hindrar en superbuss från att stanna om det står folk vid hållplatsen. Är där ingen så kan de ju köra förbi.

Järnvägsnätet behöver byggas ut med fler spår på södra stambanan.

Centern bejakar höghastighetståg och fler filer på E6:an genom Skåne och mellan Malmö-Lund.

– Inom alliansen är vi ganska samstämmiga när det gäller infrastrukturen.

Region Skåne har landets lägsta landstingsskatt och får Centern bestämma ska det vara så även framöver. En höjning i närtid är inte aktuell.

– Vi står inför stora investeringar i länets stora sjukhus. Det kostar även pengar att bygga om primärvården. En liten höjning av skatten kan kanske bli aktuell, säger Birte Sandberg med betoning på:

– Om det behövs. De senaste fyra åren har skatteintäkterna ökat med över sex miljarder kronor.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons