Jakt med hund är förbjudet, fram till den 31 augusti.

Jakt med hund stoppas av länsstyrelser

På landet

Den heta sommaren gör att länsstyrelsen i Skåne förbjuder jakt och träning med hund på vildsvin och älg. Förbudet där gäller fram till den 31 augusti och enda undantaget är om hunden används i samband med eftersök.
– På grund av det extremt varma och torra vädret är djuren i väldigt dålig kondition. Särskilt älgen blir värmestressad redan vid 15 grader så om man jagar med hund i den här värmen är det väldigt illa. De behöver lugn och ro i nuläget, säger Nils Carlsson som arbetar med vilt på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.
Länsstyrelsen stödjer sig på jaktförordningens paragraf 19 som säger att länsstyrelsen har möjlighet att utfärda förbud mot hundanvändning om det behövs för att skydda viltet. Jägareförbundet har dock tidigare kritiserat länsstyrelsen. Förbundet anser att jägarna själva bästa kan bedöma om användning av hund är lämplig.
Länsstyrelsen i Halland, Blekinge och Kalmar har infört liknande förbud.

×