Foto: TT

S-löfte om extra ”familjevecka”

Inrikes "En extra vecka ledighet för föräldrar vid lov, skolstart eller studiedagar".
Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest vid en pressträff i går.

Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven kallar löftet för en ”Familjevecka”.

Förslaget ska gälla alla föräldrar som har barn mellan 4 och 16 år gamla. Föräldrarna får fem dagar var som de kan ta ut när barnen är inte är i skolan på grund av lov, skolstart eller studiedagar.

I realiteten är det tio dagar totalt, som föräldrar kan ta ut antingen tillsammans, eller fem dagar var för sig. Ersättning kommer att motsvara föräldrapenningen i föräldraförsäkringen.
– En av de största fördelarna i den svenska välfärden är att vi gör det möjligt för föräldrar att kombinera arbetslivet och familjelivet, säger statsminister Stefan Löfven till DN.

Statsministern säger att det handlar om en klassfråga.
– En metallarbetare kan inte ta med sig sitt barn till jobbet och inte heller en sjuksköterska. Detta kan skapa stress och oro för föräldrar som känner att de inte räcker till men också för barn som kanske lämnas ensamma hemma, säger statsministern.

Runt 5,4 miljarder kommer förslaget att kosta att genomföra.
– Allt vi går till val på är sådant vi vill införa under mandatperioden. Jag hoppas att det finns fler partier som ser att vi behöver underlätta för barnfamiljer att få det att gå ihop. Syftet är att göra det lättare att orka jobba ett helt långt yrkesliv och inte vara sönderstressad under de åren som barnen är lite mindre, säger finansminister Magdalena Andersson till DN.

Löfven fyller på:
– I dag har vi för många som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. En del av det beror på den här stressen. Det är för många som har svårt att få pusslet att gå ihop. Vi tror att om vi underlättar för föräldrar att få mer tid med sina barn så minskar den stressen och pressen, och det kan faktiskt minska sjukskrivningarna.

Magdalena Andersson menar att det är en reform som kommer att stärka såväl arbets- som familjeliv för de cirka 900 000 föräldrar som berörs.
Förutom ”Familjeveckan” lovar S att genomföra välfärdssatsningar på 40 miljarder kronor under den kommande mandatperioden.