Annons

FN-för­dö­man­det måste full­följas

Opinion Sau­di­ara­bi­ens bomb­ningar i Jemen är up­pen­bara brott mot krigets lagar.
Opinion • Publicerad 29 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Sau­di­ara­bi­en måste re­spek­tera in­ter­na­tio­nell hu­ma­ni­tär rätt, skriver FN:s barnrättskommitté ef­ter flera at­tack­er i au­gus­ti där sam­man­lagt minst 67 barn dödats av bomberna. Det mest upp­rö­ran­de dådet var bomb­ningen av en buss med ci­vila, de flesta barn.

Även den ut­re­da­re som till­sattes av FN:s råd för mänsk­liga rät­tig­heter (där Sau­di­ara­bi­en just nu är ord­fö­ran­de!) för näs­tan ett år se­dan kon­sta­terar att krigs­brott med all san­no­lik­het be­gåtts i Je­men – av alla parter.

Annons

Fri­vil­lig­or­ga­ni­sa­tioner (bland andra Amnesty), som inte be­höver ta hän­syn till olika länders stra­te­giska in­tres­sen, har slagit fast att Sau­di­ara­bi­ens bomb­ningar i flera fall är up­pen­bara brott mot krigets lagar.

Det är egent­li­gen en själv­klar slut­sats, när barn och andra ci­vila varit di­rekta mål för de saud­iska bomberna. Se­dan mars då den sau­di­ledda ko­a­li­tionen in­ledde sina flyg­an­grepp i Je­men har över 4 000 per­soner mist livet. De flesta av dem har varit ci­vila.

Som i alla krig drabbas barnen värst, inte bara av bomberna utan ock­så av brist på mat och sjuk­domar.

Nu måste FN kräva att Sau­di­ara­bi­en stoppar bomb­ningarna så att freds­för­hand­lingar kan komma igång. Ingen part i kon­flikten är oskyl­dig till över­grepp, men Sau­di­ara­bi­ens in­bland­ning i in­bör­des­kriget har för­värrat si­tua­tionen på ett all­var­ligt sätt. Sverige borde lyfta frå­gan i FN:s sä­ker­hets­råd.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons