Annons

Han fick danska folkets kärlek

Personligt Minnesord efter Benny Andersen.
Personligt • Publicerad 29 augusti 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Benny Andersen blev 88 år gammal.
Foto: Doris Gahner Petersen
Benny Andersen blev 88 år gammal. Foto: Doris Gahner Petersen

Den danske författaren och musikern Benny Andersen har avlidit vid 88 års ålder. Hans närmaste är hustrun Elisabeth Ehmer och vuxna barn med familjer från tidigare äktenskap.

Benny Andersen var min närmaste vän i Danmark.

Annons

I Sverige kan han närmast jämföras med Evert Taube.

Bennys första fru Signe lämnade honom efter många års äktenskap och flyttade ihop med hans närmaste vän Halfdan Rasmussen, en annan folkkär diktare. Alla tre fortsatte att umgås som vänner. Det säger en del om Bennys storsinthet. ”De har länge hållit av varandra”, skrev han i brev till mig.

Annons

Benny Andersen var mycket dansk, men också internationalist. Han skrev: ”Men också sett i ett mer universellt perspektiv är vi alla invandrare. Och utvandrare.”

Sista gången vi träffades bodde min fru Anne Sofie och jag tre dagar i hans arbetslägenhet. Vi umgicks tätt då och följde med till hans uppläsning på Bellmansdagen. Han fumlade lite förstrött med sina papper men hade publiken helt i sin hand.

Jan Mårtenson Författare och journalist, Malmö
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons