Malmöalliansen lovar bostäder

Malmös allianssamarbete vill se en nybyggnation om 1400 bostäder runt Hästhagen och badet Aq-va-kul. Sedan tidigare har de ett förslag om att bygga ut Stadiondelen av Malmö med 2500 bostäder och fritidslokaler. De kallar detta djärvt för ”bostadslöftet”. Den tilltänkta finansieringen levererades med en gång, vilket visar att de är medvetna om att den första frågan skattebetalarna kommer att vilja ha besvarad är ”vad kostar detta oss?”. Det är gott så.
De vill bygga på höjden och för det finns inga hinder: Kronprinsen är redan på höjden och det finns inget i Hästhagen som förhindrar modern bebyggelse; så vackert är det inte. Att bygga på höjden i storstäder är praktiskt och hållbart. Det maximerar resurserna och lämnar gatunivån fri för grönytor och områden tillgängliga för allmänheten.
”Det är alltid sol på arkitektbilder” skojar arkitekten från danska Juul/Frost (som bland annat ligger bakom Sjöjungfrun i Västra hamnen) under presentationen. Men den estetiska aspekten är inte oviktig. Malmös punktvisa fulhet är en bra möjlighet till nya, förhoppningsvis både vackrare och mer funktionella byggprojekt. Det är bra att Malmöalliansen från början tänker in en allmän nytta, som grönområden och skridskobana. De nya bostäderna blir förmodligen inte billiga, så det är en fördel om den som inte har råd att bo där ändå kan få ut något av att man piffar upp området.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du förtidsröstat till EU-valet?

Loading ... Loading ...