Andraledare Andraledare

Det är klokt av Jimmie Åkesson att angripa P3 och Public Service strax innan valet, även i så grova ordalag som när han under en intervju i P3 för en ”skitkanal” och sade att han lagt ner kanalen om han haft den makten. Förmodligen jublar hans anhängare över detta sannolikt i förväg väl genomtänkta utspel.
Sverigedemokraterna och Åkesson brukar mena att de är för public service så länge det är politiskt neutralt. Men det är i princip omöjligt att få en Sverigedemokrat att se medier som neutrala. När man mäter Sverigedemokraters åsikter så har de betydligt lägre tillit än andra väljare, både till samhället i stort och till medier. Övertygelsen om att media ljuger är stark. Det skulle med krävas en public service som delade SD:s och dess väljares värdegrund för att Åkesson och Sverigedemokraterna skulle se den som neutral i sin rapportering. Så skulle inte public service skildra verkligheten, eftersom det också skulle vara en vinklad bild. Åkesson har, inte för första gången, berättat att SD gärna skulle ha befogenheter som politiker inte haft på länge i Sverige, som att censurera information som man själv inte tycker om. Eftersom partiet vinner mark och sannolikt kommer att få ett stort väljarstöd i det kommande valet, så bör politiker från andra partier vara medvetna om att Sverigedemokraterna önskar att de kunde stänga ner misshagliga mediekanaler och censurera information i större utsträckning än de gör nu.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du förtidsröstat till EU-valet?

Loading ... Loading ...