Polisen har släppt en så kallad kompositbild på den misstänkte serievåldtäktsmannenn. Bild: Polisen

Polis släpper kompositbild på våldtäktsman

Malmö Den person som misstänkts för att ha överfallit och våldtagit två kvinnor i Malmö den 22 maj och 2 juni har börjat kunna ringas in av polisen.
Nu släpper polisen en så kallad kompositbild på den misstänkta serievåldtäktsmannen för att få in fler tips från allmänheten.

Skillnaden mellan fantom- och kompositbild:
Fantombild är en bild som ritas med utgångspunkt av hur vittnen ser på hur gärningsmannen ser ut. Fantombilden brukar användas för att identifiera en gärningsman. Exempel på kända fantombilder är de som publicerades i samband med Palmemordet och i jakten på Lasermannen och Oklahomabombaren Timothy McVeigh.
Kompositbild är två olika tagna bilder som komponerats ihop till en och samma.
Källa: Wikipedia, Pinterest

Polisen har tidigare släppt en film och i dag, torsdag, en så kallad kompositbild på den person som misstänks för att ha överfallit och våldtagit två kvinnor. Båda våldtäkterna beskrivs av polisen som överfallsvåldtäkter och inträffade på Amiralsgatan den 22 maj och på Skeppsbyggaregatan den 2 juni vid två-tiden på natten. Och polisen var tidigt i utredningsskedet säkra på att det är samma våldtäktsman som ligger bakom de båda våldtäkterna.

Vid båda överfallen har gärningsmannen förföljt sina offer innan han har misshandlat och våldtagit dem.
– Han har förföljt kvinnorna en tid och sedan våldtagit dem, säger kammaråklagare Ola Lavie.

Kvinnan som är i 35-årsåldern utsattes för mannen den 22 maj när hon kom cyklande vid två-tiden på natten och var på väg hem när hon upptäckte att någon förföljde henne.
När kvinnan kom vid Nobeltorget kontaktades hon av en man med cykel som frågade om en väg. Kvinnan blev irriterad på honom och fortsatte cykla hemåt. Mannen cyklade sedan om henne flera gånger.

När kvinnan är på cykelstigen intill Amiralsgatan sliter mannen plötsligt ner kvinnan från cykeln och släpar in henne i en dunge i närheten av en busskur där han våldtar och misshandlar henne brutalt.

Knappt två veckor senare, den 2 juni, blev ytterligare en kvinna utsatt för våldtäktsmannen. Kvinnan, som är i 25-årsåldern, kom cyklande vid Skeppsbyggaregatan i Västra hamnen under natten vid två-tiden.

Hon hade blivit förföljd av en man på cykel under ett par kilometer innan han kör på henne på cykelvägen. Kvinnan uppfattar det först som ett misstag att hon blivit påkörd, men när han kör på henne en gång till inser hon allvaret. Mannen överfaller kvinnan och våldtar henne innan han misshandlar henne brutalt och sedan försvinner från platsen.

Kvinnan som är så svårt skadad efter överfallet kan inte själv ta hand om sig, utan fick hjälp av förbipasserande att larma polis och ambulans för att komma till sjukhus för vård.

Båda kvinnorna har blivit förföljda en viss tid innan de blivit överfallna och våldtagna. Polisens tekniska bevisning har säkerställt att det rör sig om samma man i båda fallen.

– Ja genom dna-prover har polisen kunnat bevisa att det rör sig om samma gärningsman i båda överfallsvåldtäkterna, säger kammaråklagare Ola Lavie.

Mannen, som ska ha haft samma kläder på sig vid båda våldtäkterna, har fångats på film av en övervakningskamera som polisen gick ut med i juni. Filmen gav en hel del tips, men nu behöver polisen mer hjälp av allmänheten.

– Vi har fått en hel del hjälp redan som kan ringa in flera misstänkta, men nu behöver vi fler tips, säger Ola Lavie.

Flera tips har kommit in till polisen sedan bilden på den cyklande serievåldtäktsmannen släpptes. Men nu vill polisen ha in fler tips för att kunna säkerställa gärningsmannen och går nu ut med en kompositbild, som är en bild där två olika tagna bilder komponerats ihop till en och samma.

– Vi har valt att släppa den här kompositbilden, då vi anser at det är mycket allvarliga brott som har begåtts och de här kvinnorna har blivit väldigt utsatta, säger Ola Lavie.

Polisen vädjar nu om fler tips för att få tag i gärningsmannen, såväl små som stora iakttagelser tas tacksamt emot från allmänheten.

– Händelser som den enskilde kanske inte bedömer som viktiga, kan vara av avgörande betydelse för oss för att komma vidare i utredningen, säger Ola Lavie.

I kväll, torsdag, har Efterlyst på TV3 ett inslag om serievåldtäktsmannen.

Skillnaden mellan fantom- och kompositbild:
Fantombild är en bild som ritas med utgångspunkt av hur vittnen ser på hur gärningsmannen ser ut. Fantombilden brukar användas för att identifiera en gärningsman. Exempel på kända fantombilder är de som publicerades i samband med Palmemordet och i jakten på Lasermannen och Oklahomabombaren Timothy McVeigh.
Kompositbild är två olika tagna bilder som komponerats ihop till en och samma.
Källa: Wikipedia, Pinterest

Läs mer:

×