Till de friska och rika

Socialdemokraternas senaste vallöfte är mer semester åt jagade föräldrar. Men bara de som har arbete och friska barn. 5.4 miljoner kostar detta, eftersom det gäller alla, även dem med goda inkomster och flextid. Eller, ja: det kostar så klart mycket mer rent samhällsekonomiskt, antingen får man ta in vikarier eller acceptera ett inkomstbortfall om en anställd är ledig en hel extra vecka.
Sverige har redan världens mest generösa föräldraförsäkring. Man får spara dagar till barnet är 12 år. Det finns goda möjligheter att vara ledig med sitt barn i det svenska systemet, både på sin egen och på skattebetalarnas bekostnad. Reformen är som sagt mycket dyr. De barnlösa och pensionärerna får betala de extra semesterdagarna även för de föräldrar som har det gott ställt.
Stefan Löfven menar att det är en klassfråga. Men eftersom alla får del av reformen, inte bara dem med dålig ekonomi eller dålig flexibilitet gällande semestertid, så är det en bekvämlighetsreform, inte en solidaritetsreform. Det finns många behövande i samhället: är extra semester för höginkomsttagare med flextid en rimlig användning av skattebetalarnas pengar?
Löfven vill knyta detta till debatten om psykisk ohälsa och att många är sjukskrivna av stress. Det är ytterst tveksamt om möjligheten att gå på ett barns skolavslutning (ledigheten är villkorad till vissa dagar) botar ett dålig psykiskt allmäntillstånd. Där kunde Socialdemokraterna istället ha kortat de orimliga köerna till psykiatrin och till BUP om de är oroliga.
Nyligen fick man reda på att mycket sjuka barn kan tvingas flytta från föräldrahemmet på grund av att LSS-assistans hemma kostar för mycket. Man ska inte jämföra äpplen och päron, men det handlar om att hjälpa föräldrar att ta hand om sina barn på ett rimligt sätt. Yrkesarbetande föräldrar till friska barn får fira lov med barnen och föräldrarna till sjuka får hälsa på dem på institution. Är Socialdemokraterna så här hjärtlösa i jakten på röster? Är väljarna?
Martina Jarminder

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...