Annons

Var släpper M fram SD?

Krönika Opinionsmätningar pekar på att det finn en inte ovä­sent­lig an­del av de mo­de­rata väl­ja­rna som gär­na ser ett M-SD-sam­ar­be­te.
Opinion • Publicerad 30 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­nas par­ti­sek­re­te­ra­re Richard Jomhov tror att SD kan bli tun­gan på vågen mel­lan de tra­di­tio­nella blocken i mer än hälften av landets kom­muner i valet om en dryg vecka. Det är inte omöj­ligt att han får rätt. Re­dan un­der den här pe­ri­oden har SD haft den po­si­tionen i om­kring tred­je­delen av kom­munerna. Men det har inte gett SD nå­gon verk­lig makt i nå­gon kom­mun.

Istäl­let har oklara ma­jo­ri­teter (inte över­allt på grund av SD) fått par­tierna att sam­ar­beta över block­gränsen och i de mest skiftande kom­bi­na­tioner. 100 kom­muner och fyra lands­ting har den här man­dat­pe­ri­oden ett block­över­skri­dan­de sty­re. Det kan bli fler nästa gång.

Annons

Flera kom­muner styrs av en kon­stel­la­tion som inte har egen ma­jo­ri­tet utan är be­ro­en­de av stöd från nå­gon an­nan, ak­tivt el­ler ge­nom ned­lagda röster. Den vägen har SD skaffat sig visst in­fly­tan­de, ge­nom att kun­na välja sida i olika frå­gor.

I någ­ra upp­märk­sammade fall har den oklara ma­jo­ri­tets­si­tua­tionen lett till makt­skif­te ef­ter SD-stöd till op­po­si­tionens bud­get. Första gången hände det i Gäv­le, men där har Alliansen som till­trädde inte för­handlat med SD och följ­akt­li­gen stödde SD S-bud­geten året ef­ter.

När­mast en makt­po­si­tion är kan­ske SD i Lands­kro­na, där en mi­no­ri­tet be­stå­en­de av L, M och MP styr med pas­sivt stöd från SD. Kommunalrådet Tor­kild Strandberg (L) skäms inte för att för­handla med SD.

Nära makten kom ock­så SD i Häss­le­holm, då Mo­de­raterna för första gången i landet röstade fram sve­ri­ge­de­mo­krater till vice­ord­fö­ran­de­posterna i kom­mun­full­mäk­tige, kom­mun­sty­rel­sen och någ­ra nämnder. Men ef­ter pek­pin­nar från riks­or­ga­ni­sa­tionen vågade M-grupp­le­da­ren Pär Palm­gren inte in­leda nå­got for­mellt sam­ar­be­te med SD, så nå­gon verk­lig makt för SD blev det inte.

Nu dis­ku­teras inom M i landet hur SD ska han­teras – på riks­planet och i kom­munerna. Opinionsmätningar pekar på att det finn en inte ovä­sent­lig an­del av de mo­de­rata väl­ja­rna som gär­na ser ett M-SD-sam­ar­be­te.

Sam­ma åsikt har en del kom­mun­po­li­ti­ker, främst i skånska kom­muner. Staf­fans­torps KS-ord­fö­ran­de Christian So­nes­son (M) har ex­em­pel­vis öppnat för ett or­ga­ni­se­rat sam­ar­be­te med SD ef­ter valet. Fler har an­tytt sam­ma sak.

I Häss­le­holm vill inte kom­mun­sty­rel­sens ord­fö­ran­de Lars Johnsson (M) ute­sluta nå­got par­ti i de kommande dis­kus­sionerna om sam­ar­be­te. Men både L och KD har för­kla­rat att SD ligger för långt ifrån par­tiernas ideo­lo­gier för att kun­na sam­ar­beta, så det kan bli svårt för M att nå ma­jo­ri­tet med bara SD.

Det är inte hel­ler över­allt som SD vill sam­ar­beta. Kan­ske med in­spi­ra­ti­on från Dansk folkeparti, som växt i dansk po­li­tik ge­nom att vägra sätta sig i rege­ring, har SD:s grupp­le­da­re i Höör, Rolf Streiffert, kun­gjort att inte förr­än SD har 51 pro­cent av rösterna vill par­tiet ingå sam­ar­be­te i kommunen.

Ulf Kristersson har för­kla­rat att på riks­planet avvisar han sam­ar­be­te och för­hand­lingar med Sverigedemokraterna. Han har inte hela pa­ri­tet med sig i den stånd­punkten och har varit för­sik­tig med pek­pin­nar till kom­mun­po­li­ti­kerna.

Be­sked om vad M gör med SD lo­kalt är svårt att få före valet.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons