Yuriko Sugihara, Yoko Iwasaki och Yasuki Matsumoto tillsammans med Hiroshi Koyama, Sofia Nilsson och Marie Holmström. Yoko Iwasaki provar lådan med ljud och doft som ska väcka minnen.

Dofter som väcker minnen till liv

KNISLINGE Målet är att förbättra livskvaliteten för äldre – med hjälp av konst som doftar.
På Västanvid i Knislinge presenterade japanska forskare och konstnärer sitt arbete samtidigt som de lärde sig mer om svensk äldreomsorg.

Yoko Iwasaki, Yuriko Sugihara och Yasuki Matsumoto jobbar med ett japanskt forskningsprojekt som syftar till att förbättra livskvaliteten för äldre som bor på vårdhem. Som en del i arbetet besöker de Östra Göinge för att utbyta erfarenheter med personal på Västanvid samt så småningom delta i en utställning på Wanås.

Utställningen, som pågår 25 oktober till 4 november, heter ”Natsukashii – Doftminnen” och bjuder in besökarna att lukta på konsten. Och att genom dofter väcka minnen till liv är en metod japanerna hoppas ska kunna användas inom äldreomsorgen.
Yasuki Matsumoto visade en ”minneslåda” som med hjälp av lukt och ljud kan öppna vägar till tidigare upplevda händelser.

– Minnen är viktiga för livskvaliteten och en viktig del av vår identitet. Med hjälp av dofter kan vi väcka minnen som ligger djupt inom oss, säger Yoko Iwasaki.
Hon berättar att forskare, konstnärer och vårdpersonal arbetar tillsammans och kallar forskningen banbrytande.

Japanerna har tidigare haft kontakt med Östra Göinge, bland annat genom lokale konstnärsprofilen Hiroshi Koyama, och besökte Västanvid för första gången i fjol.
– Det är ett spännande utbyte, i Japan har man precis som i Sverige stora utmaningar med många äldre, säger Marie Holmström på Västanvid.

Dagens fråga

Vill du att Sverige lämnar EU?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×