STOCKHOLM 20160315 2016 års lagbok, Sveriges Rikes Lag i tingsrättens lokaler Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Flitigt åtalad Hästvedabo får fyra månaders fängelse

HÄSSLEHOLM Den Hästvedabo som åtalades på 16 punkter vid Hässleholms tingsrätt häromveckan döms till fyra månaders fängelse.
Den 30-årige mannen ska stanna i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.

Det var en diger lista med åtalspunkter som 30-åringen hade samlat på sig. Inte mindre än 16 fall mellan mitten på maj och början på juli i år skulle avgöras. I samtliga fall gick tingsrätten på åklagarens linje.
I slutet av maj bråkade mannen med sin flickvän utanför Ica Kvantum i Hässleholm, och trampade henne på handen. En man som gick emellan tilldelades två slag i ansiktet och en spark mot huvudet sedan han ramlat omkull. Vid samma tillfälle hade mannen brukat amfetamin, samt innehade cannabis.

Veckor tidigare hade han stoppats av polisen när körde utan körkort. Vid samma tillfälle hade han också tagit amfetamin. Ytterligare två fall av narkotikabrott och ett fall av grov olovlig körning fanns med i åtalet.

Sedan början av juli satt mannen häktad. Detta sedan han gripits i samband med ett flertal bensinslangningar och stölder i Kristianstadstrakten, av vilka han erkände några stycken. Vid ett av stöldtillfällena menade han dock att det inte var han som fångats på övervakningskameran, utan att någon annan måste ha använt hans bil.
I bilen hittades sedan saker från stöldtillfället, jämte den ansiktsmask som gärningsmannen haft på sig. Mannen på övervakningsfilmen hade dessutom kläder som överensstämde med 30-åringen när han greps, och tingsrätten anser att åtalet är styrkt mot honom, trots hans nekande.
Dessutom döms mannen för brott mot knivlagen vid tre tillfällen. Vid samtliga dessa erkänner han att han haft kniv, men anser sig haft anledning för det och förnekar därmed brott.

Sammantaget motsvarar åtalspunkterna fyra månaders fängelse i straffvärde, vilket också bli påföljden för mannen. Dessutom ska han totalt betala 26 910 kronor i skadestånd, jämte ränta, till sex målsägande. Knappt hälften av detta får den man han misshandlade utanför Ica Kvantum.
Sedan tidigare förekommer han under 26 avsnitt i belastningsregistret. I april 2016 dömdes han av Västmanlands tingsrätt till skyddstillsyn för stöld. Ett år senare dömdes han för grov olovlig körning, grovt rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott till fängelse i två månader. När han frigavs villkorligt under december i fjol återstod 20 dagar av det straffet.

Dagens fråga

Har du sett vildsvin i det vilda?

Loading ... Loading ...