Projektledaren för Doc Lounge Malmö, Maja Goffe, är nöjd med vårens program. Pressfoto
Inventing Tomorrow. Pressbild
Westwood. Pressbild
Man Made. Pressbild
False Confession. Pressbild

Framtiden i Doc Lounges fokus

Framtiden är temat för höstens tio filmkvällar på dokumentärfilmklubben Doc Lounge på Babel i Malmö.
– Sverige går snart till val, världen är i förändring och vi behöver blicka in i framtiden, säger Doc Lounges nya projektledare Maja Goffe.

Doc Lounge
Doc Lounge är en kulturförening med syfte att visa och distribuera ny nordisk och internationell dokumentärfilm. Doc Lounge bildades i Malmö 2006 på initiativ av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten och finns i dag på 20 ställen i Norden. I Skåne finns Doc Lounge i Malmö, Lund och Helsingborg. I Malmö har man filmvisningar på Babel, i Lund på Mejeriet och i Helsingborg på olika platser i staden. Huvudkontoret för Doc Lounge ligger i Malmö.
Program hösten 2018
Malmö*:
2/10: Generation Wealth, regi Laureen Greenfield Om den moderna världens oändliga kärlek till pengar. 9/10: Westwood: punk, icon, activist, regi Lorna Trucker Om den den ikoniska modeskaparen Vivienne Westwood och hennes liv. 16/10: The Devil we Know, regi Stephanie Soechtig Om en av de största miljöskandalerna i vår tid och hur medborgare i West Virginia tar strid mot DuPont Teflon efter att de upptäckt att de medvetet har dumpat giftiga kemikalier i dricksvatten.
23/10: Dreaming Murakami, regi Nitesh Anjaan (livesändning till bibliotek, kulturhus och biografer runt om i Sverige)
Om den danska översättaren Mette Holm i hennes arbete och liv.
30/10: Leslie brinner, regi Stefan Berg Med ett material som spänner över 15 år följer filmen Leslie Tay på väg mot debutalbumet.
6/11: Inventing Tomorrow, regi Laura Nix
Om visionära unga forskare från hela världen med överraskande lösningar på akuta problem. 13/11: False Confessions, regi Katrine Philp
Dokumentär om det amerikanska rättsväsendets metoder för att få oskyldiga personer att erkänna nästan vad som helst 20/11: program kommer
27/11: Man Made, regi T Cooper
Om fyra transpersoners liv, kamp och öden 4/12: Ethiopique, regi Maciek Bochniak
Om de bortglömda etiopiska musikerna som lade grunden för den moderna popmusiken och inspirerade den fria jazzen
Lund:
30/10: Leslie brinner 13/11: Dreaming Murakami
27/11: Inventing Tomorrow
11/12: Man Made
Helsingborg:
1/9: Shake the dust, Drottninghög
5/9: Generation Wealth, Kulturholtellet
3/10: Westwood: Punk, Icon, Activist
7/11: Leslie brinner

Doc Lounge i Malmö tjuvstartade hösten 21 augusti med en specialvisning av dokumentären om Gudrun Schyman. Riktig höstpremiär blir det dock först 2 oktober med Generation Wealth av den amerikanska konstnären och dokumentärfilmaren Laureen Greenfield som beskrivs som en film om ”den moderna världens oändliga kärlek till pengar.”
– Det var den första film jag såg när jag började som projektledare här, säger Maja Goffe. Jag blev ett stort fan av Laureen Greenfield redan när hon hade sin fotoutställning Girlhood på Kommendanthuset i Malmö. Den var fantastisk! I Generation Wealth filmar hon extremer av vår värld och av den amerikanska drömmen. Man blir lite rädd inför den samtid vi lever i men Greenfield riktar också kameran mot sig själv och rannsakar sig och sina val. Då blir man medveten om sin egen person, om sin plats i den här världen och valen man gör. Det här blir ett bra avstamp för säsongen och för höstens framtidstema.

Maja Goffe har en bakgrund som frilansande eventkoordinator, klubbarrangör och dj och har bland annat drivit klubbar som ”Be Right Bass” och ”Woohah” på Babel. Hon tog över som projektledare på Doc Lounge så sent som 1 augusti.
– Jag är ändå inte helt ny på Doc Lounge, berättar hon. Jag har varit volontär här tidigare och när tjänsten dök upp kändes det väldigt rätt att söka den. Doc Lounge är ett koncept som jag tycker mycket om.
När Maja Goffe kom in i arbetet var höstens filmer i princip klara men hon ser fram emot att få fokusera på att forma kvällarna, starta samarbeten och hitta publik.
– Vi har en jättefin och trogen publik som gillar dokumentärfilm men jag vill också nå nya grupper som kanske inte har samma koll på dokumentärfilmer men är engagerade i något av de ämnen våra filmer tar upp.

Temat för höstens tio filmvisningar är alltså framtiden och Maja Goffe menar att det är ett tema som också passar bra in i Doc Lounges sätt att arbeta.
– Vi pratade mycket om det här på kontoret att när vi sätter ihop ett program så blickar vi framåt och försöker sia om framtiden i ett kortare perspektiv. Sedan insåg vi också att många av filmerna vi ska visa berör antingen en personlig utveckling eller en utveckling av världen eller hur vi kan lära av våra misstag eller vår historien och hur vi kan göra det bättre. Då föll sig framtidstemat naturligt. Vi ska också snart gå till val och överlag kan man se att världen är i förändring. Vi behöver blicka in i framtiden och planera för en trygg och bra sådan.

En av höstens mest omtalade filmer som handlar om framtiden på ett mer personligt plan är regissören Stefan Bergs Leslie brinner om Malmöartisten Leslie Tay och hans arbete med sin debutplatta. Filmen, som Doc Lounge, är med distribuerar, är invigningsfilm på dokumentärfilmfestivalen Nordisk Panorama som hålls i Malmö 20-25 september. Sedan får den smygpremiär på Doc Lounge 30 oktober innan den går upp på bio 9 november.
– Vi är så stolta över den, den känns som vår film eftersom vi får vara med och distribuera, säger Maja Goffe. För mig är det extra magiskt eftersom jag kommer från Malmös klubbvärld och har följt Leslie Tays musikaliska karriär.

Är det annars något du ser speciellt mycket fram emot i ert program i höst?
– 23 oktober när vi visar Dreaming Murakami. Då har vi också livesändning och regissören Nitesh Anjaan kommer på besök. Det här är en jättefin film om en översättare och hennes arbete med att kliva in i den speciella värld som författaren Haruki Murakami har skapat, hur hon måste in i den till hundra procent för att kunna översätta.
– Sedan ser jag självklart jättemycket fram emot säsongspremiären för att det blir min första kväll, fortsätter hon. Det blir pirrigt men så bra att få dra igång allt.

Hur ser en riktigt lyckad Doc Lounge-kväll ut då?
– Då är det fullsatt med en glad och nyfiken publik och en härlig stämning. Det ska vara en kväll man kan lära av men också njuta av. Det är det jag alltid tyckt varit bäst med Doc Lounge när jag varit här som gäst eller jobbat som volontär, att det är ett avslappnat sätt att träffa människor, lära sig något nytt och utveckla sina sinnen så väl i dokumentärfilmsvärlden som musikaliskt eller filosofiskt.

Doc Lounge
Doc Lounge är en kulturförening med syfte att visa och distribuera ny nordisk och internationell dokumentärfilm. Doc Lounge bildades i Malmö 2006 på initiativ av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten och finns i dag på 20 ställen i Norden. I Skåne finns Doc Lounge i Malmö, Lund och Helsingborg. I Malmö har man filmvisningar på Babel, i Lund på Mejeriet och i Helsingborg på olika platser i staden. Huvudkontoret för Doc Lounge ligger i Malmö.
Program hösten 2018
Malmö*:
2/10: Generation Wealth, regi Laureen Greenfield Om den moderna världens oändliga kärlek till pengar. 9/10: Westwood: punk, icon, activist, regi Lorna Trucker Om den den ikoniska modeskaparen Vivienne Westwood och hennes liv. 16/10: The Devil we Know, regi Stephanie Soechtig Om en av de största miljöskandalerna i vår tid och hur medborgare i West Virginia tar strid mot DuPont Teflon efter att de upptäckt att de medvetet har dumpat giftiga kemikalier i dricksvatten.
23/10: Dreaming Murakami, regi Nitesh Anjaan (livesändning till bibliotek, kulturhus och biografer runt om i Sverige)
Om den danska översättaren Mette Holm i hennes arbete och liv.
30/10: Leslie brinner, regi Stefan Berg Med ett material som spänner över 15 år följer filmen Leslie Tay på väg mot debutalbumet.
6/11: Inventing Tomorrow, regi Laura Nix
Om visionära unga forskare från hela världen med överraskande lösningar på akuta problem. 13/11: False Confessions, regi Katrine Philp
Dokumentär om det amerikanska rättsväsendets metoder för att få oskyldiga personer att erkänna nästan vad som helst 20/11: program kommer
27/11: Man Made, regi T Cooper
Om fyra transpersoners liv, kamp och öden 4/12: Ethiopique, regi Maciek Bochniak
Om de bortglömda etiopiska musikerna som lade grunden för den moderna popmusiken och inspirerade den fria jazzen
Lund:
30/10: Leslie brinner 13/11: Dreaming Murakami
27/11: Inventing Tomorrow
11/12: Man Made
Helsingborg:
1/9: Shake the dust, Drottninghög
5/9: Generation Wealth, Kulturholtellet
3/10: Westwood: Punk, Icon, Activist
7/11: Leslie brinner