Ross. Foto: Privat
Brittiska Harriet Braine gör internationell debut på Lund Comedy festival. Pressbild

Konstvetenskap i kul tappning

Recension

Lund Comedy Festival.

Vem? Harriet Braine: Total Eclipse of the Art. 

När? Fredag 31 augusti.

Var? AF Lilla Salen.

Harriet Braine kombinerar konsthistoriskt vetande med musikparodier. Till exempel sätter hon en text om Matisse till Dolly Partons stämningsfulla 70-talshitlåt ”Jolene” och gör vitsiga rim om konstnärens klippteknik.  På fredagskvällen gästade hon Lund Comedy Festival och Lilla salen på AF.

Genom att Harriet Braine går in rollen som konstprofessor och förevisar olika konstverk så läggs grunden för showen. Genomgående så är det kända konsthistoriska fakta som presenteras i musikalisk tappning, men Braines interaktion med publiken blir en extra krydda. Därtill har hon också en feministisk attityd till de manliga genierna.

ABBA och Edith Piaf mixas i en låt om Monet och Manet där Harriet Braine låtsas vara den franska chanteusen. Hon sjunger med synnerligen parodisk fransk accent och blandar in franska ord. Melodislingan från Money Money används på ett innovativt vis. Samtidigt inbjuder detta till en reflektion kring pengar och konst och de närmast absurda belopp som betalas för gamla mästerverk vid internationella auktioner.

En låt om Pablo Picasso bygger på Steve Miller Bands hit Abracadabra. Fast just i det här fallet kan jag inte låta bli att jämföra med John Cales låt ”Pablo Picasso” som fortfarande framstår som den optimala låten om den moderna konstens största namn. Men till skillnad från Cale så har Harriet Brain gjort konsthistorien till sitt huvudtema. Gamla Policelåten Roxanne blir i Braines tappning omgjord till en låt om äppelmålaren Cezannes äktenskapsproblem. En låt om den japanske konstnären Hokusai blir till ett kritiskt statement om dennes mest kända verk.

 

 

Hon har en påfallande bra sångröst och har också en markant flexiblitet när det gäller att växla mellan ett seriöst tonläge och ett parodiskt. När hon sjunger om Da Vinci sker det till toner hämtade från ”Wuthering Heights” och då får vi också en obetalbart rolig Kate Bush-parodi på köpet.

Det är ju inte precis något nytt grepp att sätta ny text till kända låtar. I humorsammanhang har det använts flitigt. ”Weird Al” Yankovics ”Like a Surgeon” (parodin på Madonnas ”Like a Virgin”) torde vara svår att överträffa. Men Harriet Braine tävlar egentligen aldrig med honom eftersom hon rör sig i en annan humornisch. Om man, som undertecknad, bevistat föreläsningar i konstvetenskap blir behållningen av Braines föreställning måhända större, fast egentligen krävs inga förkunskaper. Men jag får intrycket att det denna kväll i Lund är precis rätt publik för Harriet Braine. De välförtjänta applåderna håller på långt efter att hon lämnat scenen.

Lund Comedy Festival.

Vem? Harriet Braine: Total Eclipse of the Art. 

När? Fredag 31 augusti.

Var? AF Lilla Salen.

×