Mest pengar per elev i jämlikhetssatsning

ÖSTRA GÖINGE Skånska kommuner får 438 miljoner kronor för att skapa en jämlikare skola.
Och mest per elev får Östra Göinge.

– Nu bygger vi ett starkt och jämlikt skolsystem. Din framtid ska aldrig begränsas av var i landet eller i vilken familj du växer upp. Staten tar nu ett större ansvar för skolans likvärdighet, med mer resurser till alla men allra mest till de skolor som behöver det mest. Samtidigt ställer vi krav på att kommuner och friskolor inte skär i skolan, pengarna ska nå fram till klassrummet och eleverna får mer tid med sina lärare, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Fullt utbyggd kommer regeringens jämlikhetssatsning att ge skolan en statlig förstärkning med 6 miljarder kronor årligen. Stödet fasas in under tre år.
Under 2018 avsattes 1 miljard kronor, år 2019 avsätts 3,5 miljarder kronor och från år 2020 avsätts 6 miljarder kronor årligen.

För kommunerna i Skåne handlar det om drygt 438 miljoner för 2019. De med störst behov får mest – och i Skåne är det Östra Göinge.
Kommunen får drygt 9,5 miljoner, vilket är mest pengar per elev av alla kommuner i Skåne.
– Vi fortsätter vår skolutveckling, vi jobbar redan med att stärka skolan och det ska vi fortsätta med, säger Sofia Nilsson (C), ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...