Annons

Tidiga äpplen blir must

Hässleholm • Publicerad 31 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det har bara gått 1,5 timme sedan han och Maria Larsson öppnade mottagningen av äpplen för säsongen, men redan står kilovis med äpplen i låda på låda på gårdsplanen. Bil efter bil kommer för att leverera fler.

– Så här mycket har vi aldrig haft under den första inlämningen förut, konstaterar Maria Larsson som kan se fram emot ett digert arbete med att musta äpplen.

Annons

Musta kan man enkelt göra själv där hemma med hjälp av en råsaftcentrifug, men hållbarheten blir betydligt kortare än det 1,5 år som musten håller sig i en box efter att ha pastöriserats (hettats upp).

Viktigast är dock att man inte låter äpplena ligga kvar på marken och förgås, tycker Maria Larsson:

– Man ser det ganska ofta och det är så tråkigt när frukt inte tas tillvara.

Verksamheten på gården drog igång 2011.

Ifjol blev det nästan ingenting på träden.

I år är det tvärtom.

Men när vet man egentligen om äpplena är klara att skördas?

– Enklast är att öppna och se om kärnorna är bruna. Då är de mogna, förklarar Maria Larsson.

I år verkar äpplena dock bli dåliga snabbt – troligtvis på grund av värmen – så vill man använda dem ska man göra det snarast efter plockning.

Panagiotis Jansson har kört ända från Kristianstad med bilen full efter att ha skördat fyra träd där hemma. Han ser fram emot att kunna komma tillbaka och köpa äppelmust om någon vecka.

Annons

– Jättegott. Jag får ha en till, säger efter att ha smakat av föregående års must i ett litet snapsglas.

Sex kilo äpplen ger tre liter must. Den must som säljs är en blandning från alla inlämnares trädgårdar.

– Man behöver lämna in minst 200 kilo äpplen för att ha möjlighet att få sin egen must, konstaterar Maria Larsson.

bild 1/5
Frukt ska tas tillvara, tycker Maria Larsson. 
Foto: Kristina Höjendal
Kaye Nilsson rycker in för att hjälpa till under den rekordartade premiärinlämningen. Panagiotis Jansson har kört ända från Kristianstad med bilen full av äpplen. Foto: Kristina Höjendal
En tid framöver går det att lämna in äpplen under torsdags- och fredagskvällar.Foto: Kristina Höjendal
Nyttigare snaps får man leta efter. Äpple är en riktig näringsbomb. Foto: kristina Höjendal
Dåliga frukter sorteras bort för att inte förstöra den blivande musten.Foto: Kristina Höjendal
Frukt ska tas tillvara, tycker Maria Larsson. 
Foto: Kristina Höjendal
Kaye Nilsson rycker in för att hjälpa till under den rekordartade premiärinlämningen. Panagiotis Jansson har kört ända från Kristianstad med bilen full av äpplen. Foto: Kristina Höjendal
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons