Byggmästare Bror Dahlblom blev 104 år gamma. Foto: Stefan Sandström

Byggmästare Bror Dahlblom är död

Som tidigare meddelats har byggmästaren Bror Dahlblom i Hässleholm avlidit. Han blev 104 år gammal.
I samband med Bror Dahlbloms 100-årsdag gjorde Norra Skåne en intervju från hans villa på väster i Hässleholm, som han själv ritat och byggt.
Han berättade då om sitt liv som byggnadsingenjör, byggmästare, förvaltare och konsult, en person som gjort stora avtryck i Hässleholm där han både ritat och byggt hus under årtiondena.
– Jag tyckte att folk skulle få bra bostäder, sa Bror Dahlblom i intervjun.
Han var född i Malmö men flyttade tidigt med sin familj till utkanten av Osby.
Realexamen togs i Malmö och sedan utbildade han sig till byggnadsingenjör i Hässleholm och började hos arkitekt Valdus Wikén i Hässleholm 1945.
Valdus Wikén var Hässleholms förste stadsarkitekt och han knöt många unga byggnadsingenjörer till sitt kontor, som från början låg i korsningen Åkaregatan och Andra Avenyen.
Det var där som Bror Dahlblom träffade Karl-Erik Almqvist, som senare skulle bli hans kompanjon.
1955 grundade Bror Dahlblom sitt fastighetsbolag och tillsammans med Karl-Erik Almqvist drev de under många år en gemensam byggfirma.
I samband med 100-årsdagen berättade Bror Dahlblom även om sina andra intressen.
Han målade tavlor, spelade instrument, var som klippt och skuren för att sköta det så kallade finliret när det gällde ritningar och praktiska modeller.
Han var intresserad av modellbygge, ekonomi, samhälle, läsning och var en mycket social person som tyckte om att umgås med folk.
Änkeman sedan många år är närmast anhöriga fyra barn med familjer.