Här struntar var femte i att rösta

NORDÖSTRA SKÅNE Var femte i Perstorp struntar i att gå och rösta – medan Haparanda har flest soffliggare i hela landet, med en tredjedel som ignorerar riksdagsvalet.
Trenden är dock att allt fler tar sig till val-urnorna.

I Haparanda var andelen soffliggare, det vill säga som inte röstade, 30 procent i förra riksdagsvalet. Det är högst i landet, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
Men generellt har valdeltagandet ökat de senaste åren.
– Det har ökat sedan 2002 års val, som var en lägsta notering sedan 1958, säger Jonas Olofsson, utredare på SCB, till nyhetsbyrån Siren.
1976 var valdeltagandet i riksdagsvalet som högst, 92 procent enligt SCB:s siffror. I det senaste riksdagsvalet 2014 låg den på 86 procent, vilket innebär att andelen soffliggare i landet låg på 14 procent.

Ungefär på den nivån placerar sig Hässleholms kommun, där alla utom 14,9 procent tog sig till vallokalerna. Dock i vissa fall bara för att rösta till riksdagen. I valet till Hässleholms kommunfullmäktige år 2014 röstade nämligen bara 33 092 personer av 40 319 röstberättigade, vilket ger ett valdeltagande på 82,08 procent.
I Osby och Östra Göinge var andelen som inte röstade i riksdagsvalet 14,5. Perstorpsborna placerade sig elfte sämst i landet med 19,2 procent som inte röstade alls.
Skillnaden var markant mot Lomma – bäst i landet. Där röstade 92,9 procent av alla röstberättigade i förra riksdagsvalet.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...