Lena Svensson (C) vill inte stänga några dörrar
Lena Svensson förklarar att Centerns agerande efter nästa val beror på var de kan få mest gehör för sin egen politik.
Hon poängterar också att det är av största vikt att hela Hässleholms kommun hålls samman, vilket innebär samma service på landsbygden som i stan. Från att ha styrt i minoritet tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lämnades ordförandeposterna i vintras över till alliansen.
Vilket ansvar bär C för den politiska turbulensen?
– Vi hade jobbat målmedvetet med en målstyrningsmodell som alla var överens om. Sedan gjorde restalliansen ett lappkast och skrotade hela modellen, för att därefter lägga ut tio uppdrag som vi inte kunde ställa upp på. Nu när vi tänker efter så kanske vi skulle ha hållit ut och gjort som de gjorde, genom att lägga de här uppdragen till handlingarna utan åtgärd. I stort sett så har de inte verkställt sin egen politik. Vi kunde ha gjort sammalunda men det bar moraliskt och etiskt emot.
Vilka kan du tänka dig att samarbeta med efter valet?
Vilka är Centerns tre viktigaste valfrågor?
– En fråga som är av största vikt är att Hässleholms kommun hålls samman. Det ska inte vara någon skillnad på service om man bor i stadskärnan eller ute på landsbygden. Det viktigaste är att vi har den kommunala servicen ända ut på landsbygden.
Den tredje valfrågan handlar om företagandets villkor.
Vilken är kommunens största utmaning den kommande mandatperioden?
Hur ser du på Hässlehems ansvar för bostadsbyggande både i Hässleholm och i kransorterna?
Lena Svensson tillägger att politiken varit besvärlig när det gäller byggandet i kransorterna. Det har funnits en motsträvighet mot förändring vilket inneburit att de mindre orterna har fått vänta när kraften gått åt till centralorten.
Har Hässleholm tagit emot för många nyanlända?
[contentcards url="http://www.nsk.se/valkompassen/" one_line="true"]
Hur tycker du att integrationen fungerar?
Hur ska kommunen prioritera bland sina begränsade resurser?
Hur ska centrum bli tryggare?
– Det kan handla om psykiska problem, missbruk, arbetslöshet eller bara att personerna är förbannade. Vi bör involvera flera intressenter som polis, socialförvaltning, fältarbetare och kuratorer. På längre sikt ger det bättre resultat än fler väktare och poliser. Men polisen måste steppa upp och vara synlig. De är ju vår ordningsmakt, inte kommunen.
Hon menar också att man måste stärka upp tryggheten på västra sidan av resecentrum. Det kan handla om belysning, färgsättning, ljud som till exempel musik, kameraövervakning men även vakter som patrullerar.
Blev centrumförnyelsen bra?
Lena Svensson tycker heller inte att man behöver ta bilen överallt. Man kan vänja sig vid att ta Pågatågen mellan orterna. Dessutom kan man förbättra och binda ihop cykelvägarna i stan.
Har kommunen gått för hårt fram när man flyttat eller rivit gamla byggnader som paviljongen och villan på Åkaregatan?
– När det gäller huset på Åkaregatan var det i så dåligt skick att det inte gick att ha någon verksamhet där, då ska heller ingen bo där. Hade man sålt fastigheten till en familj så hade vi inte löst bostadsproblemen för så många. Stadskärnan ska inte vara exklusiv för dem som har det bäst ställt. Det andra huset var värt att bevara och då gjorde vi en kompromiss med exploatören.