De som vet hur kollapsen ser ut

Svenska veteraner skriver i ett debattinlägg i Dagens Nyheter om sin oro för extremismens framfart i Sverige. De pekar på något mycket viktigt: att en felaktig bild av vad som skapar systemkollaps och konflikter i världen håller på att få fäste här. Det är inte vare sig invandring eller brist på integration som störtar länder i kaos och konflikt, utan extremism. Extremismen är inte botemedlet, utan sjukdomen. Den gemensamma nämnaren för de konflikter som våra veteraner förtjänstfullt tjänstgjort för att förhindra är att moderata krafter inte förmått stå emot radikalisering. Extremism startar krig, inte globalisering eller öppna gränser.
De beskriver hur den konsensus och byråkratkultur som hållit Sverige på rätt köl alla dessa år, detta ”lagom”om man så vill, vore en politisk dröm för befolkningen i de konfliktområden där de tjänstgjort. Detta ”etablissemang” som populister och främlingsfientliga vill åt och det samhälle som veteranerna är stolta över att ha fått representera i världen. Ett Sverige som har varit en kraft för öppenhet och demokrati i världen. De flesta svenskar har ingen egen erfarenhet av konflikter, våld och död. För det ska vi vara mycket tacksamma. Det är välkommet att veteranerna, som har ovärderlig förstahandsupplevelse av vad som händer med ett samhälle där misstron och hatet mot den andre får fäste, berättar sin historia. Kanske kan det få någon att tänka efter kring orsak och verkan.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du haft många smeknamn?

Loading ... Loading ...