GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Höjd skatt för de rikaste

Publicerad 4 september 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Sara Svensson är 34 år och bor i Genarp med man och barn. Hon är inte nöjd med att hon måste ta bilen till Skånehuset i Kristianstad, eftersom kollektivtrafiken inte fungerar utanför städerna. Hon vill införa förkortad arbetstid och låta de som tjänar mycket betala mer i skatt.                        Arkivbild
Sara Svensson är 34 år och bor i Genarp med man och barn. Hon är inte nöjd med att hon måste ta bilen till Skånehuset i Kristianstad, eftersom kollektivtrafiken inte fungerar utanför städerna. Hon vill införa förkortad arbetstid och låta de som tjänar mycket betala mer i skatt. Arkivbild

– Vår vision är en sjukvård som alla kan lita på oavsett var man bor i Skåne. Marknadens intrång i vården har ökat ojämlikheterna. Vårdval och privatiseringar medför att vårdföretagen kan göra vinst där den inte behövs, säger hon.

De som drar vinstlotten i det här systemet är de i de tätbefolkade områdena och de som är lönsammast för vårdföretagen att behandla – de friskare skåningarna, betonar Sara Svensson.

För Vänsterpartiet är vård efter behov kärnpunkten.

– Det ska vara lätt att få hjälp och då handlar det om en politik, som stegvis gör vården avgiftsfri och som gör upp med kommersialisering och privatisering, säger Sara Svensson.

Enligt henne är människor inte kunder som besöker vården, utan medborgare som säker vård.

Därför vill Vänsterpartiets ta tillbaka de specialiserade vårdvalen i egen regi.

– Det ska inte finnas några gräddfiler. Privata vårdförsäkringar är ett hot mot den solidariskt betalda sjukvården och förstör tilliten till den. Det ska motarbetas, betonar Sara Svensson.

Köerna i vården har ökat under den senaste mandatperioden och det får S och MP ta på sig ansvaret för, tycker Sara Svensson.

– Vi vill bygga ut sjukvården generellt. Sjukvården är underfinansierad. Primärvården måste byggas ut till att omfatta minst 25 procent av den totala sjukvården i Skåne. Befolkningen växer, men sjukvården har inte hängt med i samma takt. Det är en fråga om resurser.

Krisen i sjukvården är en personalkris, anser Vänsterpartiet, vilket är en bärande orsak till att akuter går på knä, vårdcentraler saknar specialister och sjuksköterskor.

– Vi måste förbättra arbetsmiljön med att avskaffa delade scheman och inte minst förkortad arbetstid. Vänsterpartiet vill ha 30 timmars arbetsvecka, förklarar Sara Svensson.

Ska personalen komma tillbaka, stanna kvar och nya rekryteras måste arbetssätten demokratiseras, kräver Vänsterpartiet.

– Det måste vara en arbetsmiljö där alla hinner klara både jobb, familj och fritid, säger Sara Svensson.

Den skånska sjukvården har tillförts fyra miljarder sedan 2014 och drygt 2 000 fler har fått jobb i regionen.

Hon tycker det är bra, men sjukvården har inte fått tillräcklig utdelning.

– Administrationen har fått en del samt att regionen har tagit tillbaka en del i egen regi, förtydligar hon.

För Vänsterpartiet ska det finnas så mycket personal som det krävs för att möta skåningarnas vårdbehov kombinerat med en anständig arbetsmiljö.

Arbetstidsförkortningen är den viktigaste frågan för Region Skåne, säger Sara Svensson.

– Jobbar man 30 timmar med full lön orkar fler jobba längre och klara livet utanför jobbet. Det minskar sjukskrivningarna och minskar personalomsättningen.

Sara Svensson har svårt att förstå varför Socialdemokraterna inte kräver kortare arbetstid.

– Vi kan tänka oss att införa kortare arbetstid successivt på cirka tio avdelningar årligen där vårdtyngden och sjukskrivningarna är som störst, kommenterar Sara Svensson.

Det kommer att kosta mellan 80 och 90 miljoner årligen.

Vänsterpartiets mål är att kollektivtrafiken på sikt ska vara avgiftsfri och betalas via skattsedeln. Till dess ska taxorna sänkas.

– Studier visar att samhället gör en vinst genom avgiftsfri kollektivtrafik genom minskade kostnader för trafikskador, utsläpp och drivmedel. Flera av Skånes kommuner har valt avgiftsfri kollektivtrafik över en viss ålder. Vi vill att alla som fyllt 65 år ska få åka avgiftsfritt med Skånetrafikens bussar och tåg., säger Sara Svensson.

I somras fick alla skolungdomar i landet åka gratis med kollektivtrafiken. Det var ett krav från Vänsterpartiet, som regeringen antog.

– Det är dags att skala upp den reformen, säger Sara Svensson.

Höghastighetståg, dubbelspår på Skånebanan och utbyggnad av Österlenbanan är exempel på nödvändiga investeringar i Vänsterpartiets regionala valprogram.

Söderåsbanan utgör tillsammans med Simrishamnsbanan viktiga satsningar som stärker kollektivtrafiken gentemot privatbilismen i konkurrensen om pendlarna, anser Vänsterpartiet.

Och förstaklasskupéerna på Öresundståg ska bort. Det är gammalmodigt och ofta är platserna tomma. Det hör inte hemma i en modern kollektivtrafik, anser Vänsterpartiet.

Spårväg i Lund, är redan under utbyggnad. Sara Svensson vill att utbyggnaden ska påbörjas i Malmö och Helsingborg också, som det var tänkt från början.

Vänsterpartiet vill höja regionskatten. Politiken ska omfördela pengarna för att säkerställa välfärden.

– Skattefrågan avgörs i valet, säger Sara Svensson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.