Nya direktiv kan bekämpa matsvinn

skåne Nya direktiv från Livsmedeksverket slår fast att offentliga verksamheter har möjlighet att skänka bort, eller sälja sitt matsvinn.

‑ Detta är en jättemöjlighet för Region Skåne att få bukt med det enorma matsvinn, som de dagligen sitter med. Nu är det upp till bevis för det rödgröna styret att visa att de vill driva en hållbar linje inom matserviceområdet. Jag kommer att fortsätta driva den här frågan även efter valet och då förhoppningsvis i ett alliansstyre, säger Camilla Mårtensen, regionkandidat för Liberalerna.

Region Skåne har stora problem med matsvinn, främst inom vården. Detta går emot regionens livsmedelsstrategi, som framhåller hållbarhet som ett av de viktigaste målen för regionen.
Enligt en handlingsplan som Region Skåne har tagit för att stödja Skåns livsmedelstrategi ska det utvecklas en gemensam mätmetod för matsvinnet i Skåne.
‑ Syftet med mätmetoden är att jämföra och dra slutsatser kring framgångsfaktorer och problemområden. Någon sådan mätmetod har dock inte tagits fram, trots påtryckningar från Liberalerna i Region Skåne, bland annat i ett initiativärende till Servicenämnden nyligen, säger Camilla Mårtensson.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Kan du lita på Skånetrafiken?

Loading ... Loading ...