Nytt politiskt landskap om studenterna väljer

På grund av den låga svarsfrekvensen ska man inte dra för stora växlar på studenttidningen Lundagårds valundersökning; bara 11 procent av de 29 463 studenter som fick enkäten har svarat. De 3217 personer som svarade är dock ett större statistiskt underlag än många opinionsmätningar som läggs i dagstidningar och i public service just nu.

Låg svarsfrekvens hindrar inte att undersökningen är tokigt intressant. Vänsterpartiet blir störst med 21 procent, även om Moderaterna kommer strax efter med 19. Det går dock inte att säkerställa statistiskt att V skulle bli större än M i ett riktigt val. Det är inte överraskande att vänster- och högeralternativen är starka: unga röstar mer radikalt än andra åldersgrupper.
Mitten är dock också starkare än i riket i övrigt: Centerpartiet är fjärde största parti med 14 procent. Annie Lööf delar posten som mest populära partiledare med Jonas Sjöstedt. Studenterna verkar dela de både partiledarnas höga tankar om varandra.

Miljö- och klimatfrågan är överlägset viktigast för Lundastudenterna. Integration kommer tvåa, före invandring.
Men, som statsvetaren Jan Teorell påpekar för Lundagård: det är anmärkningsvärt att klimatintresset inte ger Miljöpartiet mer än 8 procent. Det är svårt att hitta en annan förklaring än att Lundastudenterna inte tycker att Miljöpartiet har en bra miljöpolitik.

Vi skulle ha ett helt annat politiskt landskap i Sverige om studenterna fick välja.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du haft många smeknamn?

Loading ... Loading ...