Tomas Eneroth bekantade sig med depåbygget på Kärråkra tillsammans med Lena Wallentheim och Henrik Fritzon. Foto. Stefan Olofson

”M-utspel kan hota Skånesatsning”

Hässleholm ”Underhållsdepån i Kärråkra är av nationell betydelse.” På onsdagen besökte infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, arbetsplatsen.
Han är oroad för ett M-utspel om prioritering av en motorväg runt Stockholm, som kan äventyra Skånesatsningen.

– Depån har mycket stor betydelse och är en del i den nationella storsatsning på infrastruktur i landet med 700 miljarder, säger Tomas Eneroth.
Han är bekymrad över moderatledaren Ulf Kristerssons uttalande i Stockholm på en presskonferens om att Moderaterna vill prioritera motorvägen Östlänken förbi Stockholm för 20 miljarder.
– De har haft synpunkter på utbyggnaden av stambanan. Vill de nu banta ner järnvägssatsningen i Skåne och bygga en motorväg runt Stockholm istället?
Nu blir Moderaterna skyldiga att ge en förklaring. Stockholmsfixeringen måste brytas. Vi behöver göra stora satsningar i Skåne och i Norrland, projekt som är finansierade i den nationella planen, säger Tomas Eneroth.

– Att ljuga skåningarna rakt upp i ansiktet fyra dagar innan valet är omdömeslöst gjort av en minister. Moderaterna riks har inga avsikter att inte fullfölja de planerade satsningarna i Skåne. Man kunde förväntat sig betydligt mer saklighet och uppriktighet från en minister men det tyder på desperation och rädsla att förlora makten, säger Carl Johan Sonesson (M).

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon, S, följde ministerns besök på Kärråkra tillsammans med oppositionsrådet Lena Wallentheim och kollektivtrafiknämndens ordförande Stefan Svalö, S.
Alla är eniga om att skånesatsningen inte får äventyras.
– Tågtrafiken i Skåne är en stor del i Region Skånes verksamhet och arbete för att få den regionala trafiken att växa. Folk arbetspendlar över hela länet och det kommer att växa. Så ser den moderna arbetsmarknaden ut. Underhållsdepån är en del i den här utvecklingen, säger Henrik Fritzon.

Lena Wallentheim fick nästan något vilt i blicken när Tomas Eneroth berättade om M-utspelet i Stockholm.
– Satsningen på järnvägarna är en förutsättning för att Hässleholm och hela Skåne ska få en fungerande pendling för resenärerna.

 

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Betalar du med mynt?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar