Malmös möjligheter

Krönika

Om man vill tråka ut, eller irritera kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh kan man säga ”bilden av Malmö”. bara begreppet får henne att rulla med ögonen.
– Vet du, varje gång jag blir inbjuden till en panel, eller ett seminarium så handlar det om ”bilden av Malmö” och inte om själva Malmö. Jag är så TRÖTT på det, säger hon.
– När lasermannen härjade i Stockholmsmedierna, pratade alla om ”bilden av Stockholm” då? Det gjorde de ju inte, säger Stjernfeldt Jammeh.
Samtidigt förstår hon att bilden av Malmö påverkar staden och dem som bor där. Man måste inte vara stadens ledare för att vara trött på att höra den beskrivas som ”no-go-zon”.
– Vi har inte haft upplopp i Malmö på tio år, säger Stjernfeldt Jammeh.

Är det okunskap eller illvilja som gör att Malmö svartmålas?
Trångboddheten, arbetslösheten och de sociala klyftorna: det är illa nog utan att man behöver hitta på en laglös stad. Kanske har det nötts in. Man kan alltid hitta någon som enkätsvarar i en dagstidning att det känns otryggt i Malmö.
– Jag jobbar med det riktiga Malmö. Jag kan inte sitta och diskutera andras ”bild” hela tiden, menar Stjernfeldt Jammeh.
Vapenvåldet är ett enormt problem, men hon menar att det måste vara ett lika stort problem var det än skjuts. Det kan inte plötsligt bli ett större problem när de skjuter i ett medelklassområde.

Stjernfeldt Jammeh tycker att man klumpar ihop ”Malmö” till en enhet, som om polis, socialtjänst, arbetsförmedling och stadsplanering sitter i samma hus och med en gest skulle kunna lösa problem.
Det vore andra sidan ingen dum lösning, tänker jag. Allt hänger ihop och måste fungera om man ska vända utvecklingen.

Hon beklagar sig även inom det egna partiet om riksförtjusningen i att fördöma Malmö.
– Jag vill att de ska diskutera det verkliga Malmö.
Hon tycker särskilt illa om den nye Moderatledarens sätt att tala om Malmö.
– Han måste vara hela landets statsministerkandidat. Det är som att han inte förstår att Malmö ingår i paketet om han vinner valet.
Hon tar upp Moderaternas utspel om att kommuner med många på försörjningsstöd ska få mindre i bidrag.
– Det är ju FÄRRE som går på försörjningsstöd nu. De kan ju inte straffa att det går åt rätt håll.

Det finns många ideologiska skiljelinjer mellan mig och Katrin Stjernfeldt Jammeh. Hon menar att utvecklingen för Malmö går åt rätt håll, med bättre skolresultat och färre beroende av försörjningsstöd. Men socialdemokratin har trots allt haft lång tid på sig för att dra Malmö på rätt köl – och ännu inte lyckats. Men om en sak är vi överens: varför förvanska bilden av Malmös problem, när man kan diskutera de riktiga. Och diskutera de möjligheter som finns. När hörde man en diskussion om Malmös möjligheter senast?
Malmö behöver framtidstro på båda sidor om den ideologiska skiljelinjen, även om den måste vara grundad i realism.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Brukar du rösta på dagens fråga?

Loading ... Loading ...