Slut på ett intressant experiment

Twitterkontot @Sweden stängs ner för gott. Projektet har väckt uppmärksamhet och i det stora hela varit en positiv upplevelse. Upplägget att en svensk har fått sköta kontot en vecka åt gången och i princip fått säga vad som helst, förutom hets mot folkgrupp och annat som är stötande eller ett lagbrott var lysande i sin enkelhet. Det har nog gett en ganska bra bild av Sverige, och om inte annat en bild av ett öppet och egalitärt samhälle. Det är trots allt rätt så svenskt att alla får en chans. Socialdemokraterna hade en gång i tiden sloganen ”Alla ska med”, som för övrigt är betydligt klatschigare än de nuvarande S-märkta valbudskapen. Lite så har @Sverige varit. Fulla tomtar, onani, söta djur och offentliga bråk med Donald Trump har visat en varierad bild av Sverige, ibland för förbryllade och ibland för förtjusta följare.
Följare från mer konservativa länder har överraskats av att ämnen som sex och religion inte är tabu och glatt har diskuterats av dem som representerat Sverige. Men det är en korrekt bild av samtalsklimatet i Sverige.
För ledarsidans läsare är vissa @Sweden-representanter mer välbekanta än andra, som fårbonden Adam Arnesson, som periodvis varit krönikör för tidningen och skrivit om landsbygds- och hållbarhetsfrågor.
Efter sju år var det kanske dags att stänga butiken. Risken finns att det blir mer sensationslystet för att underhålla följarna, eller slentrian. Kontot har också blivit en måltavla för troll i högre utsträckning.
Martina Jarminder

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du haft många smeknamn?

Loading ... Loading ...