Annons

Vad menar Löfven?

Le­da­re Ste­fan Löfven säger nu att han kan tänka sig att släppa fram en Al­li­ans­re­ger­ing. Men hans vill­kor för det är oklara.
Opinion • Publicerad 5 september 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Stefan Löfven uttalade sig något diffust  i Malmö.         Foto: TT
Stefan Löfven uttalade sig något diffust i Malmö. Foto: TT

Ste­fan Löfven var i Malmö i går utan att ha nå­got särskilt dra­ma­tiskt att säga. Ett ut­spel om gra­tis vac­cin till äld­re kan knappast vara nå­got som ändrar val­ut­gången.

På mor­gonen kun­de lä­sa­re av Dagens Nyheter se en de­batt­ar­ti­kel av Löfven där han kun­gjorde den sen­sa­tio­nella ny­heten att han ”står till för­fo­gan­de för att leda en koalitionsregering”. Det gör han ju re­dan i dag, så var­för skulle han inte vara be­redd att göra det ef­ter valet?

Annons

Dessutom klargjorde han att ”den största konstellationen (bör) få pröva att bilda regering”.

Till TT förtydligade han senare att han är be­redd att släppa fram en al­li­ans­re­ger­ing om Alliansen blir större än de röd­gröna. Det är allt­så Decem­ber­över­ens­kom­mel­sens prin­ciper som han trots ti­digare död­för­klar­ing nu är be­redd att til­lämpa.

En vik­tig brask­lapp skickar han dock med, som gör att det är svårt att veta vad han egent­li­gen menar: ”Det för­ut­sätter att man kan få ige­nom sin bud­get och politik i riks­dagen”.

Ett tyd­ligt besked skulle vara att Socialdemokraterna är be­redda att lägga ned rösterna i en för­tro­en­de­om­röst­ning om en Al­li­ans­re­ger­ing.

Det har inte S för vana att göra. Ef­ter en­kam­mar­riks­dagens in­fö­ran­de har S lagt ned sin röst i en så­dan om­röst­ning bara en enda gång – när Ola Ull­stens lil­la FP-rege­ring till­trädde 1978. An­nars har S all­tid röstat ja till S-stats­mi­nis­trar el­ler nej till alla andra.

En för­änd­ring av den prin­cipen skulle vara väl­kom­men. Men är det vad Löfven lovade i går? Eller för­söker han tvinga Alliansen att göra upp med SD om budgeten? Det skulle gå tvärt emot vad han ti­digare sagt, att han vill göra allt för att stoppa SD från in­fly­tan­de.

Kan ut­spelet istäl­let vara en in­bju­dan till samarbete med en Al­li­ans­re­ger­ing ef­ter valet? I DN-artikeln skriver han att en minoritetsregering ”förutsätter (...) ett brett samarbete i riksdagen”. I så fall öppnar han för vad An­nie Lööf ef­ter­lyst – block­över­skri­dan­de samarbete utan en socialdemokrat som statsminister.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons