Annons

Är pen­sionerna för låga?

Ledare De lägsta pensionerna behöver höjas, men att ge alla högre allmän pension vore inte ekonomiskt ansvarsfullt.
Opinion • Publicerad 6 september 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Håller Magdalena Andersson med Peter Hultqvist?     Foto: TT
Håller Magdalena Andersson med Peter Hultqvist? Foto: TT

Pres­i­dent Putin är skakad. Hans rege­ring har fö­re­slagit höjd pen­sions­ål­der, trots att Putin i val­rö­rel­sen för sitt omval lovade att inte röra pen­sions­ål­dern. Nu pro­te­sterar tio­tu­sen­tals människor på ga­torna.

I Sverige är inte pen­sions­frå­gan lika het, även om en un­der­sök­ning visar att den vik­tigaste pri­vat­e­ko­no­miska frågan är pen­sionerna. Men å andra sidan är inte ekonomi­frågorna de hetaste i årets val­rö­rel­se.

Annons

I val­rö­rel­sens ab­so­luta slut­ske­de kan­ske ändå pen­sionerna kan bli en strids­frå­ga. I stora an­nonser går nu för­svars­mi­nis­ter (!) Peter Hult­qvist, 60 år, ut med bud­skapet att ”Svenska pen­sio­närers rät­tig­heter är hotade”. Det är Sverigedemokraterna som är mål­tav­la för Hultqvists ut­spel.

Sam­ti­digt lovar han att Socialdemokraterna vill höja pen­sionerna, på sikt till 70 procent av lönen.

Att höja pen­sionen för dem med lägst pen­si­on är det enig­het om i pensions­ar­bets­gruppen där alla riks­dags­par­tier utom SD och V nu är med. Så det är inte ett unikt löf­te för S.

Där­emot är löf­tet om 70 procent av lönen i pen­si­on en kurs­änd­ring, som även Ste­fan Löfven gått ut med. Ge­nom pensions­re­formen som näs­tan alla partier stod bak­om ändrades prin­cipen för pen­sionerna.

ATP-sy­stemets princip att ga­ran­tera en viss an­del av lönen un­der den ak­ti­va tiden av livet som pen­si­on över­gavs, för att samhällsekonomin inte skull hotas. Istäl­let är det ar­bets­gi­va­rens in­be­tal­ning av av­gifter, som ba­seras på lönen, som av­gör hur stor pen­sionen blir.

Det löf­te som Löfven och Hult­qvist nu går ut med ris­kerar allt­så att bryta upp den breda pen­sions­upp­gö­rel­sen. Det borde också oroa finansminister Magdalena An­ders­son. Ett pen­sions­sy­stem som ”tömmer la­dorna” ge­nom högre pen­sion­er än samhällsekonomin tål är inte eko­no­miskt an­svars­fullt. Det gagnar inte hel­ler pensionärerna i längden.

De lägsta pen­sionerna be­höver ab­so­lut höjas. Men för de 80 procent som får av­tals­pen­sionen är den till­räck­lig.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons